18:59 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  MAE al Federației Ruse

  Moscova condamnă crearea armatei kosovare. Este o „încălcare gravă a rezoluției ONU”

  © Sputnik / Екатерина Чеснокова
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  29020

  Crearea armatei kosovare aduce riscul reapariţiei unui conflict armat în regiune, iar decizia încalcă grav rezoluția Consiliului de Securitate al ONU și determină agravarea situației din Balcani, a declarat vineri ministerul rus de Externe.

  BUCUREŞTI, 14 dec – Sputnik, Doina Crainic. În Pristina, pe 14 decembrie, parlamentul a decis să transforme Forța de Securitate din Kosovo într-o armată deplină a Kosovo.

  Acest pas este o încălcare gravă a Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, menită să agraveze grav situația din Balcani şi să ducă la o reapariție a unui conflict armat în regiune, precizează MAE al FR într-un comunicat, citat de Sputnik Internaţional.

  În comunicat se mai precizează că rolul de mediator al UE în dialogul Belgrad-Pristina a eșuat şi că Moscova speră ca forțele internaționale din Kosovo vor lua măsuri pentru a determina desfiinţarea așa-numitei „armate a Kosovo”.

  Vineri, parlamentul autoproclamatei republici Kosovo a adoptat un set de legi care prevăd schimbarea mandatului Forței de Securitate din Kosovo (KSF) și transformarea acesteia în armata națională a republicii.

  Comentând cu privire la această măsură, ambasadorul Serbiei în Rusia, Slavenko Terzic, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik, că ea reprezintă „o lovitură foarte gravă și foarte periculoasă pentru stabilitatea și securitatea nu numai a Serbiei, dar a întregii regiuni balcanice”.

  Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state membre ale ONU. Însă nu a fost recunoscută de Serbia și nici de doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și China.

  În 2011, Bruxelles-ul a iniţiat mai multe runde de discuții între Belgrad și Kosovo, aducând părţile la masa negocierilor pentru prima dată după secesiunea provinciei Kosovo. Acordul din 2013 a fost un rezultat al consultărilor mediate de UE.

  Tematic

  Ce i-a sugerat Vladimir Putin liderului Kosovo la Paris
  Războiul comercial al Kosovo împotriva Serbiei: UE cere "încetarea provocărilor"
  Lavrov a anunţat despre susţinerea Belgradului în problema Kosovo
  Tagurile:
  condamnă, creare, armată, Kosovo


  Știrile Zilei