06:18 18 Februarie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.13
 • RUB0.26
 • RON4.08
 • UAH0.63
  Donald Trump

  Trump a semnat decretul de înființare a forțelor spațiale

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24302

  Donald Trump a semnat decretul de înființare a forțelor spațiale ale SUA, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

  BUCUREȘTI, 18 dec – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a semnat decretul cu privire la înființarea comandamentului forțelor spațiale, textul căruia a fost publicat pe site-ul oficial al Casei Albe.

  "În conformitate cu dreptul meu de comandant suprem și în coordonare cu ministrul Apărării și șeful comitetului unit al șefilor statelor majore ordon înființarea comandamentului forțelor spațiale ale Statelor Unite în calitate de comandament unificat militar activ", se spune în document.

  Noua structură va fi responsabilă de „sfera spațială, care anterior era în vizorul șefului comandamentului strategic al SUA”. Lista completă drepturilor și obligațiilor a instituției urmează să fie publicată mai târziu. Potrivit documentului semnat, ministrul Apărării urmează să propună candidații pentru funcția de comandant al noii structuri, precum și un adjunct al acestuia.

  Resursele financiare pentru crearea forțelor spațiale urmează să fie incluse în bugetul anului 2020. Un șir de experți și-au exprimat îndoieli cu privire la raționalitatea deciziei luate de Trump, pentru că, de facto, forțele spațiale ale SUA există deja în cadrul forțelor aeriene și comandamentului strategic al țării.

  Conform bugetului apărării pentru anul fiscal 2019, care începe pe 1 ianuarie 2018, Agenția de Apărare Antirachetă a SUA, care face parte din sistemul Pentagonului, urmează în viitorul apropiat să demareze activitatea de desfășurare în spațiul cosmic a sistemelor de urmărire și interceptare a rachetelor balistice. Potrivit documentului, elaborarea și implementarea “unei arhitecturi spațiale senzoriale” urmează să fie finalizată până pe 31 decembrie 2022, iar sistemele de interceptare urmează să fie desfășurate mai târziu.

  În prezent, acordurile internaționale interzic desfășurarea în spațiul cosmic a armelor de distrugere în masă. Deocamdată, nicio țară care are acces la tehnologii spațiale, nu a desfășurat arme în spațiul cosmic.

  Tematic

  Astronauții de culoare nu sunt agreați în echipajele navelor spațiale Soiuz?
  Războiul Stelelor: În scurt timp, SUA vor proceda la crearea trupelor spațiale
  Primul turist spațial care va face înconjurul Lunii a fost ales, curând îi vom afla numele
  Trump: SUA au rămas în urma Rusiei în dezvoltarea forțelor spațiale
  Echipajul ISS efectuează descărcarea cargoului spațial rusesc andocat la stație
  Rusia vrea să cucerească Luna: se va elabora un nou program spațial
  Tagurile:
  Casa Albă, SUA, Donald Trump, Forțe spațiale
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei