18:33 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  Britain's Business Secretary Sajid Javid leaves Bombay House, Tata Group head office in Mumbai, India, April 6, 2016.

  Cartea albă privind sistemul de imigraţie după Brexit. Ce modificări aduce noul sistem

  © REUTERS / Danish Siddiqui
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (540)
  159320

  Ministrul de Interne al Regatului Unit, Sajid Javid, va cere reducerea nivelului imigrației nete la niveluri „sustenabile” și numărul de muncitori slab calificați care vin în Marea Britanie după Brexit.

  BUCUREŞTI, 20 dec – Sputnik, Doina Crainic. Javid intenționează să anunțe angajamentul său după publicarea Cărţii Albe a guvernului cu privire la viitorul sistem de imigrație din Marea Britanie.

  Vestea vine în contextul în care premierul britanic Theresa May caută să-și clarifice poziția privind libertatea de mișcare și să-și îndeplinească promisiunile de a „prelua controlul” asupra granițelor Marii Britanii după Brexit.

  Speculațiile cu privire la introducerea unui prag salarial de 30.000 de lire sterline în cazul imigranților calificați de rangul 1 și 2 care lucrează în Marea Britanie au declanşat dispute în rândul miniștrilor de rang înalt, împiedicând publicarea deja întârziată a documentului.

  „Oferim informaţii clare cu privire la redobândirea controlului asupra frontierelor noastre și vom introduce un nou sistem care să funcționeze în interesul poporului britanic. Va fi un sistem de imigrație bazat mai mult pe competențe, pe talentul și expertiza lucrătorilor, decât pe zona de unde provin, ceea ce înseamnă maximizarea beneficiilor imigrației și o dovadă a faptului că Marea Britanie este deschisă către afaceri”, a declarat Javid.

  În prezent, cetăţenii din UE pot lucra și trăi liber în Marea Britanie, dar noul sistem va introduce vize pentru muncitorii calificați și va elimina limitele în cazul imigranţilor cu înaltă calificare, precum medici, ingineri și alții.

  Totuşi, propunerile au declanşat si critici, cei care s-au opus declarând că prioritatea acordată câștigurilor în locul zonei de origine va încetini creșterea economică și va cauza o penurie a forței de muncă din rândul imigranților.

  „Guvernul a etichetat în mod rușinos lucrătorii cu salarii de mai puțin de 30.000 de lire sterline ca fiind muncitori cu un nivel scăzut de calificare. Economia noastră și serviciile publice sunt ținute în funcţiune de această majoritate a muncitorilor”, a declarat ministrul de Interne al guvernului de opoziţie, Diane Abbot.

  Abbot a afirmat că guvernul susţine că apelează la criterii bazate pe „competențe” pentru a „satisface nevoile” economiei britanice, dar utilizează în realitate „un sistem bazat pe venit care permite libera circulație a comercianților de instrumente derivate, dar care îi exclude pe asistenții medicali, asistenții sociali și alte categorii de lucrători în cazul cărora avem un deficit semnificativ de competenţe şi de forță de muncă”, a adăugat aceasta.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (540)

  Tematic

  Londra: „Vestele Galbene” pro-Brexit au blocat Westminster Bridge (video)
  În toiul bătăliei Brexit, un britanic apucă să câștige fantastic la loteria EuroMillions
  Brexit, noi reguli: cât vor trebui să câştige cetăţenii din UE pentru a putea lucra în UK
  Tagurile:
  migrație, Sajid Javid, Marea Britanie, Brexit


  Știrile Zilei