03:16 24 Februarie 2019
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.13
 • RUB0.26
 • RON4.09
 • UAH0.63
  Sediul Depatamentului de Stat

  Știrea nopții: Guvernul SUA și-a suspendat parțial activitatea (shutdown)

  © AP Photo / J. Scott Applewhite
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28941

  Guvernul SUA și-a suspendat parțial activitatea din cauza disensiunilor între Trump și senatorii democrați în ceea ce privește legea bugetului.

  BUCUREȘTI, 22 dec – Sputnik. O parte din instituțiile federale ale SUA și-au redus din activitate din cauza lipsei de finanțare. Situația a fost provocată de neînțelegerile între președintele Donald Trump și democrații din senat.

  În această noapte a expirat termenul de funcționare a șapte de legi care asigură finanțarea guvernului. În aceste fel, Departamentul de Stat, Ministerul Justiției, ministerele securității interne, ale Agriculturii, Transportului și alte câteva instituții urmează să-și reducă din activitate și să-și trimită o parte a angajaților într-un concediu forțat.

  Totuși, cele două ramuri ale puterii mai au timp pentru a ajunge la un compromis – 24 și 25 decembrie sunt zile de odihnă, iar lipsa resurselor bugetare va deveni sensibilă doar odată cu prima zi de lucru, 26 decembrie.

  În cazul în care se va reuși o rezolvare rapidă a crizei, doar congresmanii, care vor fi nevoiți să se ocupe de buget în zile de sărbătoare, vor avea de suferit.

  Lipsa finanțării este legată de faptul că Trump insistă asupra includerii în buget a cinci miliarde de dolari pentru asigurarea securității la frontieră, în timp ce democrații se opun acestui lucru. În camera reprezentanților, republicanii au îndeplinit solicitarea șefului statului și au aprobat un buget cu o sumă suplimentară de 5,7 miliarde de dolari. Însă, pentru adoptarea documentului în senat este nevoie de cel puțin 60 de voturi, adică republicanii au nevoie de susținerea unei părți a democraților. În cele din urmă, camera superioară nu a reușit să ajungă la un compromis.

  Republicanii au propus adoptarea unui buget temporar fără cele 5 miliarde cerute de Trump. Inițial, președintele a sugerat că ar putea accepta o astfel de variantă, însă apoi a adoptat o poziție dură, declarând că nu va semna legea bugetului.

  Astăzi, camera reprezentanților s-a reunit într-o ședință extraordinară. În cazul în care deputații vor decide să adopte bugetul într-o versiune sau alta, atunci vor trebui să informeze senatul despre acest lucru în decurs de 24 de ore. În acest fel, adoptarea proiectului se amână cel puțin până la noaptea spre duminică sau un pe termen nedeterminat.

  Tagurile:
  bugetul, Donald Trump, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei