17:29 21 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  609204

  Solicitarea retragerii din circulație a bancnotei cu valoare nominală ridicată a fost circulă de ani de zile, bancnotele devenind asociate cu infracțiuni legate de numerar, inclusiv evaziunea fiscală, spălarea banilor și comerțul cu droguri.

  BUCUREȘTI, 2 ian - Sputnik. Către sfârșitul lunii ianuarie, numai băncile centrale germană și austriacă vor emite bancnote de 500 de euro, celelalte 17 bănci centrale din zona euro vor înceta până la 27 ianuarie emiterea bancnotelor de culoare violetă, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE) într-o declarație.

  Potrivit BCE, "pentru a asigura o tranziție lină și din motive logistice", Deutsche Bundesbank și Oesterreichische Nationalbank vor continua să emită bancnotele până la 26 aprilie, când și acestea vor înceta definitiv să facă acest lucru.

  Planurile de stopare a emiterii noilor bancnote de 500 de euro au fost aprobate în mai 2016, BCE justificând decizia care decurge din "îngrijorarea că această bancnotă ar putea facilita activitățile ilicite".

  Titularii bancnotelor existente de 500 de euro pot fi siguri că banii rămași vor rămâne în circulație normală, operatorii de schimb valutar și alți operatori comerciali fiind autorizați să accepte și să plătească cu aceste bancnote.

  Bancnota de 500 de euro este una dintre primele cinci bancnote de cea mai mare valoare din lume, dar a câștigat o reputație negativă, fiind o bancnotă favorită a criminalilor. Rareori văzute de europenii obișnuiți, bancnotele au fost botezate "Bin Ladens", atât pentru presupusa lor utilizare în finanțarea criminalității și a terorismului, cât și pentru statutul lor de bine-cunoscute, dar foarte rar folosite în comerțul de zi cu zi.

  În Regatul Unit și Spania, poliția utilizează bancnotele de valoare înaltă pentru a urmări operațiunile de spălare a banilor. Într-un studiu din 2010, Agenția britanică de crimă organizată gravă a raportat că în Marea Britanie 90% din bancnotele de 500 au fost folosite exclusiv de criminali.

  Potrivit cifrelor BCE, în prezent există circa 521 de milioane de bancnote de 500 în circulație, acestea reprezentând peste 20% din valoarea totală a bancnotelor euro, constituind mai puțin de 2,5% din bancnotele totale ale monedei. Bancnotele de 500 au fost tipărite ultima dată în 2014, iar băncile din zona euro au eliberat treptat în circulație din stocurile existente de atunci.

  Tagurile:
  Bani, circulație, bancnote de 500 de euro, Euro


  Știrile Zilei