14:15 21 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Евро

  Scenariu-șoc: destrămarea Zonei Euro în 2019

  © REUTERS / Dado Ruvic
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  108481

  Zona Euro trebuie să se „integreze din punct de vedere economic” sau riscă să se „destrame” în 2019, având în vedere că creștea datoriilor, războaiele comerciale de peste Atlantic și situaţia tulbure cauzată de Brexit provoacă haos pentru 19 din cele 28 de state membre ale UE.

  BUCUREŞTI, 2 ian – Sputnik, Doina Crainic. Urmează vremuri tulburi pentru Zona Euro, pe măsură ce încetinește creșterea economică, în special în țări precum Italia, unde nivelurile datoriei s-au ridicat deja la suma astronomică de 2,2 miliarde de lire sterline.

  Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri a dezvăluit, în previziunile sale anuale pentru anul 2019, că situaţia tulbure pe plan intern ar forța Zona Euro fie să se „integreze din punct de vedere economic”, fie să „se destrame”, potrivit Express.

  Euro
  © AFP 2019 / MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

  Criza cauzată de Brexit atât în interiorul, cât și în afara Zonei Euro, va reduce probabil creșterea economică în regiune în 2019, potrivit unui sondaj al economiștilor de la Financial Times.

  Un total de 23 din 24 de respondenți, chestionați la mijlocul lunii decembrie, au spus că așteptă o creștere între 1% și 1,8%.

  Creșterea va fi lentă în comparație cu anul 2018, dacă prognozele sunt corecte, iar Banca Centrală Europeană a estimat o creștere de aproximativ 1,9%.

  „Cred că riscurile în ceea ce priveşte creşterea [economică] au sporit și că, în ansamblu, cifrele reflectând creşterea vor fi mai scăzute decât ceea ce au prezis instituțiilor oficiale”, a declarat Guntram Wolff, director al think thank-ului „Bruegel” din Bruxelles.

  De asemenea, situaţia economică se poate înrăutăți în 2019, din cauza escaladării tensiunilor dintre SUA și China în ceea ce priveşte comerțul.

  Un război comercial ar lovi cel mai tare Germania, care este cea mai puternică și cea mai dependentă de export economie din Zona euro.

  Cea mai puternică economie din Europa a înregistrat o creștere a inflației cu 1,7% în decembrie faţă de situaţia de acum un an şi față de 2,2% în luna precedentă.

  Jörg Krämer, economist-șef la Commerzbank, a declarat că este îngrijorat de faptul că urmează „un deceniu de de-globalizare”, ceea ce va împiedica creșterea în Zona euro, creştere care se bazează în mare măsură pe exporturile de produse.

  „Acumularea de riscuri politice – inclusiv un scenariu de Brexit fără acord, o nouă criză a datoriilor în Italia și o escaladare a disensiunilor în plan comercial – influenţează tot mai mult situaţia economică, companiile manifestând mai multă prudenţă în privinţa investiţiilor şi noilor angajări”, este de părere Michael Heise, economist-șef la Allianz SE.

  Tematic

  "Zona euro nu funcționează", spune Alan Greenspan
  Repudiere din convingere: Italia trebuie să părăsească UE, NATO și zona euro
  O nouă criză în Zona Euro este inevitabilă - Comisia Europeană
  Tagurile:
  Predicții, 2019, Destrămare, Zona euro


  Știrile Zilei