09:02 24 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.70
  Președintele Consiliului UE, Donald Tusk

  Varșovia: Tusk reprezintă Germania, nu Polonia

  © Sputnik / Aleksey Vitvitsky
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  223 0 0

  Oficialitățile poloneze consideră că președintele Consiliului UE, Donald Tusk, reprezintă Germania, nu Polonia, iar alegerea acestuia este una dubioasă din punct de vedere moral.

  BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Oficialitățile de la Varșovia consideră că președintele Consiliului UE, Donald Tusk, este un reprezentant al Germaniei, nu al Poloniei, potrivit ministrului polonez al Afacerilor Externe, Jacek Czaputowicz. Acesta a făcut declarația într-un interviu oferit publicației Polska Times.

  Fostul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a fost ales în funcția de președinte al Consiliului UE în pofida faptului că Polonia a propus o altă candidatură, cea a lui Jacek Saryusz-Wolski. Tusk este fostul lider al partidului Platforma Civică, care astăzi se află în opoziție. Tusk critică periodic, în calitate de fost premier și în calitate de președinte al Consiliului European, autoritățile poloneze pentru ceea ce el consideră a fi “dăunarea intereselor Poloniei”.

  “Nu punem la îndoială legitimitatea lui Donald Tusk, însă nu îl considerăm un reprezentant al Poloniei”, a spus Czaputowicz. “În timpul alegerilor (șefului Consiliului UE, n.r.) am propus candidatura lui Jacek Saryusz-Wolski”, a mai adăugat el.

  Ministrul polonez a mai declarat că „la câteva ore până la summit, Angela Merkel a anunțat alegerea lui Tusk într-un discurs rostit în Bundestag”. “De aici rezultă că el a fost un reprezentant al Germaniei, chiar și unul informal”, a spus el.

  Alegerea a fost una legală, însă a fost una dubioasă din punct de vedere etic, a conchis Czaputowicz.

  Tematic

  Tusk, îngrijorat pentru viitorul UE
  Tusk despre relațiile cu SUA: fiți gata de cel mai prost scenariu
  Donald Tusk: Polonia ar putea organiza un referendum pentru ieșirea din UE
  Tusk lui Trump: “apreciază-ți aliații, nu au rămas atât de mulți”
  Donald Tusk anunță data semnării acordului BREXIT - „a lose-lose situation”
  Summit UE în problema Brexit, convocat pe joi de Donald Tusk
  Tagurile:
  Jacek Czaputowicz, ministrul afacerilor externe, Polonia, Donald Tusk


  Știrile Zilei