17:28 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68

  Rusia ar putea înființa o bază militară în Republica Centrafricană

  © Sputnik / Vladimir Astapkovich
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19920

  Rusia și-ar putea amplasa o bază militară în Republica Centrafricană, afirmă ministrului centrafrican al Apărării, Marie-Noëlle Koyara.

  BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. În Republica Centrafricană ar putea apărea o bază militară rusească, a declarat într-un interviu oferit RIA Novosti ministrul centrafrican al Apărării, Marie-Noëlle Koyara.

  În august, cele două țări au semnat un acord interguvernamental cu privire la cooperarea militară. Ulterior, la Berengo a fost înființat un centru unde instructorii ruși îi învață pe soldații locali mânuirea armelor și metode de luptă.

  “Nu am discutat deocamdată despre dezvoltarea unei baze, însă nu putem exclude o astfel de posibilitate în cadrul acordului cadru (…). Dacă președinții, în calitatea lor de comandați supremi și conducători ai națiunilor, vor decide amplasarea unei baze, înseamnă că statele noastre vor accepta acest lucru, iar noi, în calitate de miniștri, vom realiza acest lucru”, a explicat Koyara.

  Ministrul a menționat că centrul de instruiri militare din Berengo nu poate fi considerat o bază militară rusă, însă oamenii deja o percep ca atare.

  Situația din Republica Centrafricană a devenit tensionată în decembrie 2013, când în Bangui au avut loc ciocniri între membrii grupării islamiste “Séléka” și insurgenții creștini. Potrivit datelor ONU de la sfâșitul lunii iulie, în timpul conflictului, peste un milion de persoane au fost nevoite să-și părăsească casele, iar peste șase mii de persoane au decedat.

  În luna august, în Khartoum a avut loc o întrevedere a celor mai mari grupări din Republica Centrafricană – Antibalaka și Séléka. Aceștia au convenit asupra creării unei Uniuni Centrafricane – o platformă comună pentru consultări pentru reducerea escaladării. În declarația adoptată de cele două părți, autoritățile sunt îndemnate să contribuie la reconciliere cu sprijinul Rusiei, UE, organizații regionale și internaționale.

  Tematic

  De ce Africa se divizează în două continente?
  SUA "au făcut greşeli" în Africa. inclusiv moartea lui Gaddafi - Preşedintele PE
  Cum China transformă Africa într-o „nouă fabrică a lumii”
  Uimitor: Un rege african, convertit la Ortodoxie, pe Sfântul Munte Athos. FOTO
  Tagurile:
  Republica Centrafricană, Africa, Baza militară, Rusia


  Știrile Zilei