15:50 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Militarii Britanici

  Brexit: Armata britanică, solicitată să intervină în pregătirea pentru o ieşire fără acord

  © AFP 2019 / SHAUN CURRY
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (594)
  166831

  Trupele vor fi desfăşurate în toată țara pentru a ajuta în pregătirile pentru un Brexit fără acord, a anunțat joi guvernul britanic.

  BUCUREŞTI, 17 ian – Sputnik, Doina Crainic. Miniștrii au emis o înștiințare oficială prin care solicită rezerviștilor britanici să intervină pentru a ajuta în amelioarea impactului unui Brexit fără acord „în ceea ce privește asistenţa socială, sănătatea și securitatea cetățenilor britanici și stabilitatea economică a Regatului Unit”, potrivit The Independent.

  Gavin Williamson, secretarul pentru Apărare, a anunţat luna trecută că 3.500 de militari sunt gata să intervină pentru a acorda ajutor în cazul unei ieşiri fără acord. Aproximativ 350 dintre aceştia au fost în prezent solicitaţi şi dislocaţi.

  Într-un comunicat, ministrul Apărării, Mark Lancaster, a declarat că trupele vor îndeplini o serie de sarcini, printre care sporirea operațiunilor armatei, cooperarea cu alte autorități și furnizarea de competențe de specialitate. De asemenea, militarii vor fi trimiși să ajute la centrele de comandă regionale și vor fi însărcinați cu implementarea unor pregătiri în cazul unei ieşiri fără acord, efectuate de alte departamente guvernamentale.

  Trupele vor fi inițial desfășurate pentru un an, începând cu 10 februarie.

  Deputatul Ian Murray, de la Partidul Laburist, susținător al campaniei „Best for Britain” pentru organizarea unui alt referendum, a declarat că apelul adresat rezerviştilor arată „cât de grav este pericolul unui Brexit fără acord”.

  „Este uimitor că soldații sunt pregătiţi de intervenţie având în vedere riscul izbucnirii unei crize constituționale determinate de guvern. Un scenariu fără acord ar trebui exclus imediat de prim-ministru, pentru a evita acest haos. Nu există absolut niciun sprijin parlamentar pentru acest lucru”, a declarat Ian Murray.

  Prim-ministrul a anunțat că plănuieşte să poarte discuţii cu partidele în încercarea de a se ajunge la un rezultat care să îi mulţumească pe deputați, dar a respins solicitarea lui Jeremy Corbyn de a exclude opțiunea unei ieşiri fără acord înainte de începerea dezbaterilor.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (594)

  Tematic

  Lavrov: Rusia nu își freacă mâinile și nici nu se bucură de situația din jurul Brexit
  Brexit: Un nou referendum va câştiga şi mai multe voturi pentru ieşirea din UE
  Brexit: Franța activează Planul fără acord după înfrângerea istorică a Theresey May
  UK: Va fi prezentat un nou acord cu privire la Brexit. May nu exclude o ieşire fără acord
  Ministrul de Externe al Spaniei: Data Brexit trebuie amânată
  Tagurile:
  Armata, Marea Britanie, Brexit


  Știrile Zilei