04:39 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Britain's Prime Minister Theresa May

  Brexit: Discuții în Cabinet pentru un al doilea referendum. Data când poate avea loc

  © AFP 2019 / Matt Dunham
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (618)
  119411

  Guvernul britanic s-a angajat, cu diferite grupuri din parlament, în discuții referitoare la organizarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit.

  BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik, Doina Crainic. Totuși, planul cu privire la perioada de timp în care ar putea fi organizat un al doilea vot privind retragerea Marii Britanii din UE, prezentat de cabinet, este „complet greșit”, potrivit liderului Partidului Liberal Democrat, din opoziție, Vince Cable.

  „Aceste discuții au adus la suprafață faptul că în cercurile guvernului se manifestă o neînţelegere deplină cu privire la perioada de timp în care poate fi organizat [un nou vot]”, a declarat pentru The Guardian liderul liberal-democrat Vince Cable, citat de Sputnik Internaţional

  De asemenea, fostul procuror general Dominic Grieve, membru al Partidului Conservator, s-a numărat printre politicienii care și-au exprimat dezacordul cu privire la planul Cabinetului legat de organizarea unui referendum.

  „Dacă parlamentul dorește organizarea unui referendum și guvernul este pregătit să-l faciliteze, ar putea fi organizat rapid și într-o perioadă de timp limitată legată de extinderea articolului 50. Este uimitor ca Guvernul să vină cu astfel de cerinţe când acordul privind Brexit – care a  fost respins în totalitate de Parlament – nu oferă nicio certitudine cu privire la relația noastră viitoare cu Uniunea Europeană și ar rezulta pur și simplu în ani de discuții și negocieri (…). Nu este nici util, nici corect să se transmită astfel de informații care induc în eroare”, a declarat Grieve citat de Express.

  Prim-ministrul Theresa May a început discuțiile cu parlamentarii cu privire la următorul pas care urmează să fie luat pentru ieşirea din impasul legat de Brexit, după ce deputații au respins acordul de retragere din UE propus de aceasta, ceea ce a deschis calea către un Brexit fără acord.

  Miercuri, May a supraviețuit votului de neîncredere în Guvern și a invitat parlamentarii la dialog pentru găsirea de soluţii. Partidul Laburist, condus de liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a refuzat să participe la discuții.

  Având în vedere că data pentru Brexit, prevăzută de articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, şi anume 29 martie, se apropie, May a anunţat că îşi va prezenta luni propunerile pentru pașii următori în chestiunea Brexit. Propunerile trebuie apoi discutate și amendate de parlamentari.

  Presa britanică a relatat joi, citând un document al Cabinetului, că guvernul crede că va lua mai mult de un an organizarea unui al doilea referendum privind Brexit.

  Totuşi, liderul Partidului Liberal Democrat din partea opoziției a negat această idee.

  „Ar fi perfect posibil să organizăm un nou vot popular care să aibă loc chiar în luna mai, fără a încălca cerințele constituționale și practice”, a afirmat Cable.
  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (618)

  Tematic

  Brexit: Un nou referendum va câştiga şi mai multe voturi pentru ieşirea din UE
  Brexit: Franța activează Planul fără acord după înfrângerea istorică a Theresey May
  UK: Va fi prezentat un nou acord cu privire la Brexit. May nu exclude o ieşire fără acord
  Ministrul de Externe al Spaniei: Data Brexit trebuie amânată
  Tagurile:
  Referendum, Brexit


  Știrile Zilei