04:55 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Protesters wave Greek flags as they take part in a rally against the agreement reached by Greece and Macedonia to resolve a dispute over the former Yugoslav republic's name, in Athens, Greece.

  60.000 de persoane protestează în Atena faţă de acordul de schimbare a numelui Macedoniei

  © Sputnik / Костис Нтантамис
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17230

  Aproximativ 60.000 de persoane au luat parte la un miting împotriva controversatului acord dintre Grecia și Macedonia privind noul nume al Macedoniei. Protestele au avut loc în Piața Syntagma din Atena, a informat duminică poliția greacă.

  BUCUREŞTI, 20 ian – Sputnik, Doina Crainic. Organizatorii demonstrației așteptau ca cel puțin 600.000 de oameni să se adune la protest.

  „Un miting la care iau parte aproximativ 60.000 de cetățeni are loc în zona Pieței Syntagma, începând cu ora 14.00. Departamentul de poliție al regiunii Attica a luat măsuri sporite de securitate”, a declarat poliția, potrivit Sputnik Internaţional.

  Protestele au loc la o săptămână după ce parlamentul macedonean a ratificat un amendament constituțional pentru redenumirea țării în Republica Macedonia de Nord.

  Măsura a fost luată după ce, pe 17 iunie, a fost semnat, în orașul învecinat Prespa, un acord între Grecia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), în încercarea de a soluționa o dispută care durează de decenii cu privire la numele „Macedonia”. Grecia se opune folosirii acestui nume deoarece este și numele uneia dintre regiunile sale. În urma acordului, Macedonia își schimbă numele în Republica Macedonia de Nord.

  Totuşi, în ciuda faptului că ratificarea acordului nu numai că ar rezolva vechea dispută, dar ar permite Macedoniei redenumite să adere la Uniunea Europeană și NATO, acordul de la Prespa a stârnit critici atât în Grecia, cât și în Macedonia.

  În timp ce unii politicieni greci consideră că numele „macedoneni” ar trebui purtat exclusiv de cei care locuiesc în regiunea grecească Macedonia, alţii din Skopie consideră că acordul constituie o lovitură la adresa identităţii naţionale a țării.

  Tagurile:
  Macedonia, Proteste, Grecia


  Știrile Zilei