15:51 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Juan Guaido

  Liderul opoziţiei venezuelene s-a declarat președinte după telefonul lui Pence - raport

  © AFP 2019 / FEDERICO PARRA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  36850

  Raportul apare la câteva zile după ce președintele american, Donald Trump, a scris că l-a recunoscut oficial pe liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, ca președinte interimar al țării.

  BUCUREŞTI, 26 ian - Sputnik. Liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, s-a declarat președinte interimar al țării după ce a primit marți un apel telefonic de la vicepreședintele american, Mike Pence, care i-a promis sprijinul Washingtonului, potrivit The Wall Street Journal (WSJ), citat de Sputnik International.

  WSJ a citat un oficial al administrației americane, fără a-i da numele, spunând că Pence a promis că Casa Albă îl va susţine pe Guaido dacă "va prelua conducerea guvernului" de la președintele Nicolas Maduro, invocând o clauză în Constituția Venezuelei.

  Sursa a susținut că apelul telefonic târziu al lui Pence făcea parte din planul secret al Washingtonului pe care l-a dezvoltat în mai multe săptămâni, încercând să-l înlăture pe Maduro și să îl recunoască pe Guaido președinte interimar al Venezuelei.

  Sursa s-a referit la discuțiile anterioare dintre "oficialii americani, aliații, parlamentarii și reprezentanții cheie ai opoziției venezuele, inclusiv cu Guaido însuși".

  Trump a perceput de mult Venezuela ca una dintre primele trei priorități ale politicii sale externe, inclusiv Iranul și Coreea de Nord, a afirmat sursa, adăugând că planul Casei Albe de a-l răsturna pe Maduro a fost parțial condus de membri-cheie ai administrației Trump în Consiliul Național de Securitate anti-Maduro susținut în Congres.

  "La sfârșitul lunii decembrie / începutul lunii ianuarie, ei [oficialii administrației] au început să discute cu opoziția [venezueleană]. Opoziția le-a spus oficialilor americani că au nevoie de sprijinul comunității internaționale pentru a afecta dinamica politică din interiorul Venezuelei", a spus sursa.

  La 2 ianuarie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și președintele columbian, Ivan Duque, au vorbit despre modul în care ar putea "colabora cu partenerii regionali și internaționali pentru a-i ajuta pe cei care fug de Venezuela și vor întoarcerea Venezuelei la patrimoniul său democratic".

  Pe 10 ianuarie, Pompeo a purtat discuții cu Guaido și i-a promis sprijinul SUA "de a lucra pe un drum spre un viitor democratic pentru țara sa". La scurt timp, Departamentul de Stat al SUA a anunţat într-o declarație referitoare la Venezuela că "este timpul să începem tranziția ordonată la un nou guvern", potrivit sursei.

  Criza politică a Venezuelei a escaladat săptămâna aceasta după o revoltă înăbuşită în capitală de către membrii gărzii naționale. În urma incidentului, Curtea Supremă din Venezuela l-a demis pe liderul opoziției, Juan Guaido, din funcția de președinte al Adunării Naționale.

  Miercuri, Guaido s-a declarat președintele interimar al țării, iar SUA, Canada și aliații din America Latină recunoscând politicianul ca atare. Caracas a răspuns că anunță că va rupe relațiile cu Statele Unite.

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a descris politica americană față de Venezuela ca fiind "distructivă", adăugând că Moscova consideră "inacceptabile" apelurile deschise ale Washingtonului pentru insurecție în țara latinoamericană.

  Tematic

  Tentativă de lovitură de stat în Venezuela: 27 de militari arestați – FOTO, VIDEO
  Lovitură de stat în Venezuela, SUA sunt implicate – armata reacționează, morți și răniți!
  Kremlinul: În Venezuela are loc o lovitură de stat
  Putin susține puterea legitimă din Venezuela
  Știrea nopții: Dublu eșec major al SUA - în Venezuela, dar și la Washington!
  Tagurile:
  Juan Guaido, Mike Pence, SUA, Nicolas Maduro, Venezuela


  Știrile Zilei