15:40 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Juan Guaido

  Intervenţie dură: SUA îi oferă lui Guaido controlul asupra unor active

  © AFP 2019 / FEDERICO PARRA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  22213

  Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a autorizat pe liderul opoziției din Venezuela și președintele interimar autoproclamat Juan Guaido să controleze activele deținute de SUA aparținând guvernului țării.

  BUCUREŞTI, 29 ian – Sputnik, Doina Crainic. Documentul de certificare, emis marți, este valabil în cazul anumitor proprietăţi guvernamentale sau ale băncii centrale deținute de Rezerva Federală din New York sau de alte bănci asigurate de SUA.

  „Această certificare va ajuta guvernul legitim al Venezuelei să protejeze aceste active în beneficiul poporului venezuelean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, într-un comunicat, citat de RT. 

  ​Liderul opoziției, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei miercurea trecută și, la scurt timp după aceasta, a fost recunoscut drept lider legitim al țării de către Statele Unite. Președintele Nicolas Maduro a denunțat acţiunea ca fiind o încercare de lovitură de stat sponsorizată de Washington și, drept reacţie, a întrerupt relațiile diplomatice cu SUA.

  O mare parte a lumii occidentale a urmat exemplul SUA şi l-au recunoscut pe Guaido, luând măsuri pentru izolarea lui Maduro. Se relatează că Banca Angliei i-a interzis lui Maduro retragerea aurului în valoare de 1,2 miliarde de dolari stocat în Marea Britanie, iar secretarul Pompeo a anunțat că 20 de milioane de dolari, reprezentând ajutor umanitar pentru Venezuela, vor fi distribuiţi prin Guaido.

  Sancțiunile SUA au împiedicat efectiv guvernul lui Maduro să facă împrumuturi pe piețele internaționale și i-au vizat pe toți cei implicați în vânzările de aur în Venezuela. Rezervele de aur ale Venezuelei sunt estimate la peste 8 miliarde de dolari.

  Tematic

  Kremlinul atenționează SUA cu privire la o intervenție militară în Venezuela
  Liderul opoziției, Guaido, solicită alegeri anticipate în Venezuela cât mai curând posibil
  Criza din Venezuela: Maduro anunţă „cele mai mari exerciții militare din istorie!” - VIDEO
  Maduro i se adresează dur lui Trump: „Jos mâinile de pe Venezuela, imediat!” - VIDEO
  Tagurile:
  Nicolas Maduro, SUA, Venezuela
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei