22:19 26 Mai 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.73
 • RUB0.25
 • RON3.99
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  47520

  Rusia va urmări reacția Europei la demararea în SUA a producției unor noi focoase nucleare, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, reamintind că dezvoltarea unor asemenea arme sporește riscul declanșării unui conflict nuclear.

  BUCUREȘTI, 30 ian – Sputnik. Rusia va urmări modul în care Europa va reacționa la demararea în SUA a producției unei noi focoase nucleare, e vorba de o nouă rundă în cursa înarmărilor, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său irakian, Mohamed Ali Alhakim.

  “În ceea ce privește anunțata demarare a producției în Statele Unite a unor noi focoase nucleare de putere mică, vă reamintesc că acest subiect a fost inclus în analiza politicii Washingtonului în sfera nucleară publicat de anul trecut. Acolo ne-am exprimat îngrijorarea față de faptul că dezvoltarea unor astfel de muniții de putere mică diminuează pragul de utilizare a armelor nucleare și, desigur, sporește riscul declanșării unui conflict nuclear”, a declarat Lavrov.

  Potrivit oficialului rus, Europa voluntar sau involuntar a susținut și a încurajat acțiunile unilaterale ale SUA.

  „Mă refer la ieșirea unilaterală a SUA din Tratatul rachetelor anti-balistice, desfășurarea a sistemelor globale de apărare antirachetă ale SUA, inclusive pe continental european, subminarea de către Statele Unite a tratatului INF, care a avut loc, de facto, cu susținerea Alianței Nord-Atlantice”, a mai adăugat ministrul.

  “Vom vedea cum Europa va reacționa la noi acțiuni unilaterale ale SUA care subminează stabilitatea strategică. Noi, la rândul nostru, reamintim că am propus în mai multe rânduri administrației de la Washington reluarea dialogului pentru stabilitatea strategică în toate componentele ei, fără nicio excepție. Această propunere rămâne în continuare pe masa de negocieri care, din păcate, nu au fost demarate”, a menționat șeful diplomației ruse.

  SUA a demarat producția noilor focoase nucleare cu putere mică W76-2 cu care urmează să fie dotate rachetele balistice de pe submarinele nucleare strategice.

  Tematic

  Rusia nu va semna Acordul privind interzicerea armelor nucleare
  Rusia, preocupată de linia SUA în reducerea pragului de utilizare a armelor nucleare
  Iranul cheamă Rusia la dialog după ieșirea SUA din acordul nuclear
  Parlamentarii din SUA și Rusia au discutat despre neproliferare nucleară
  Trump planifică ieșirea SUA din Tratatul cu Rusia privind armele nucleare
  Rusia: nou test al sistemului de propulsie nucleară. Misiunile spaţiale ale viitorului
  Cum ar începe un război nuclear între SUA și Rusia – explicația expertului
  Tagurile:
  Arme nucleare, Focoase nucleare, ministrul afacerilor externe, SUA, Rusia, Serghei Lavrov


  Știrile Zilei