15:37 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14020

  Pe 24 septembrie 2018, miniștrii de Externe ai celorlalți semnatari ai JCPOA au convenit să creeze un SPV (Special Purpose Vehicle) pe marginea Adunării Generale a ONU pentru a permite companiilor europene să continue tranzacțiile legitime cu Iranul în conformitate cu legislația UE.

  BUCUREŞTI, 31 ian - Sputnik. Potrivit radiodifuzorului german NDR, Germania, Marea Britanie și Franța sunt pregătite să înființeze Canalul European pentru tranzacții cu Iranul.

  Acesta va fi numit INSTEX (Instrumentul pentru susținerea schimburilor comerciale), a raportat NDR.

  Declarația vine după ce purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe și al Politicii de Securitate a UE, Maja Kocijancic, a anunțat că lucrările care vizează crearea vehiculului cu destinație specială (SPV) a intrat deja în stadiul final. La 28 ianuarie, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că mecanismul nu a fost încă înregistrat.

  Cel de-al doilea pachet de sancțiuni ale SUA care vizează, în special, sectorul petrolier al Iranului, a intrat în vigoare la 5 noiembrie.

  În mai, președintele american, Donald Trump, a anunțat că Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear iranian și vor impune sancțiuni împotriva Iranului, care au fost ridicate în baza acordului. Prima rundă a restricțiilor a intrat în vigoare în august și a doua pe 5 noiembrie 2018.

  În ciuda mișcării unilaterale a Washingtonului, celelalte părți la acord - China, Franța, Germania, Iran, Rusia, Regatul Unit și Uniunea Europeană - și-au exprimat angajamentul față de JCPOA.

  Tagurile:
  Cooperare, Acord, SUA, UE, Iran

  Știrile Zilei