01:35 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Встреча министров иностранных дел России и Италии в Москве

  Mogherini: UE nu dorește ca Europa să redevină o zonă a rivalității dintre superputeri

  © Sputnik / Артем Житенев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  145 0 0

  Washingtonul a avertizat anterior că ar putea ieși din tratatul istoric care a contribuit la încheierea Războiului Rece dacă Moscova nu va distruge o rachetă despre care SUA susține că „încalcă” termenii acordului. Deşi Moscova a respins ferm acuzațiile, statele membre UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă nouă cursă a înarmărilor între Rusia și SUA.

  BUCUREŞTI, 1 feb – Sputnik, Doina Crainic. Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă Federica Mogherini a afirmat că Uniunea Europeană nu dorește ca Europa „să devină din nou o zonă a rivalității dintre superputeri”. 

  „Ceea ce cu siguranță nu ne dorim este ca al nostru continent să redevenă un câmp de luptă sau un loc în care alte superputeri se confruntă între ele. Acest lucru aparține unei istorii îndepărtate”, a declarat Mogherini, citată de Sputnik Internaţional. 

  Declarația vine în contextul în care 2 februarie reprezintă termenul stabilit de Casa Albă până la care Rusiei i se cere să distrugă racheta 9M729, despre care Pentagonul consideră că încalcă Tratatul INF. Rusia a respins categoric acuzațiile, afirmând că Moscova respectă pe deplin termenii acordului istoric din perioada Războiului Rece.

  Deşi a fost acuzat de NATO de „lipsa de transparență”, săptămâna trecută, ministerul rus al Apărării a susţinut o conferinţă de presă comună împreună cu ministerul de Externe, la care Moscova a dezvăluit caracteristicile militare ale rachetei. Totuşi, în ciuda faptului că au fost invitați, reprezentanți ai NATO, inclusiv cei din Statele Unite și din țările membre UE, nu au participat la conferinţă.

  La începutul acestei săptămâni, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, s-a întâlnit la Beijing cu colegul său american Andrea Thompson, subsecretarul SUA pentru Controlul armelor și Securitatea internațională, pentru a discuta despre modalitățile de menţinere a tratatului. Comentând cu privire la rezultatele discuțiilor, Ryabkov a declarat că „Washingtonul a adoptat o poziție total distructivă în legătură cu Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare”.

  Președintele american Donald Trump a anunțat, în octombrie, intenția administrației sale de a se retrage din Tratatul INF, care interzice dezvoltarea rachetelor balistice lansate la sol și a rachetelor de croazieră cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri. În timp ce autoritățile ruse au confirmat din nou aderarea țării la tratat, Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila ieșire a SUA, Germania avertizând că se va opune amplasării pe pământ european de noi rachete cu rază medie.

  Tematic

  Mogherini a ajuns la București: disputa Rusia - SUA va fi pe agenda discuțiilor
  Greșeală a lui Stoltenberg, a dat singur în vileag teama cea mai mare a NATO!
  Tagurile:
  rivali, Europa, UE, Federica Mogherini


  Știrile Zilei