17:40 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Vizita oficială a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu în Cuba

  Expert: Drept răspuns, Rusia și-ar putea înființa o bază în Cuba

  © Sputnik / Вадим Савицкий
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  42271

  Rusia și-ar putea înființa o bază militară în Cuba drept răspuns la ieșirea SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, consideră expertul rus, Igor Korotchenko.

  CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Unul din posibile răspunsuri militare la ieșirea SUA din Tratatul INF ar putea fi înființarea unei baze navale a Rusiei în Cuba, a declarat agenției RIA Novosti membrul consiliului civic pe lângă Ministerul Apărării al Rusiei, Igor Korotchenko.

  "În calitate de măsuri prioritare de răspuns ar trebuie să examinăm posibilitatea negocierii cu liderii Cubei deschiderea pe “Insula Libertății” la Cienfuegos a unei baze militare rusești. La prima etapă, aceasta ar putea servi în calitate de bază navală, în care ar staționa submarinele diesel și nucleare multifuncționale dotate cu rachetele de croazieră „Kalibr”, iar în perspectivă și „Kalibr-M”", a spus Korotchenko.

  Expertul a adăugat că în situația creată orice sisteme de rachetă a SUA în Europa, în caze amplasării lor, vor fi ținte prioritare pentru loviturile Rusiei cu utilizarea rachetelor moderne și a armelor de o precizie înaltă.

  În prezent, elementele sistemului american anti-rachetă sunt instalate în partea continentală a SUA, în Europa (Polonia și România) și în regiunea Asia-Pacific. Mijloacele maritime de interceptare a rachetelor balistice (crucișătoare cu rachete) sunt amplasate în apropierea țărmurilor Rusiei și Chinei.

  Aceste state se pronunță împotriva desfășurării sistemelor de apărare anti-rachetă, pe care le consideră o amenințare la adresa securității naționale. În afară de aceasta, Rusia este îngrijorată de faptul că în bazele din România și Polonia sunt utilizate sisteme de lansare universale, cu ajutorul cărora de pe nave pot fi lansate interceptoare și rachete de croazieră.

  Înlocuirea interceptoarelor cu rachete de croazieră poate fi efectuată pe ascuns și în niște termeni restrânși – în acest caz toată partea europeană a Rusiei devine o țintă. Moscova consideră că acest lucru încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare pe care SUA intenționează să-l denunțe.

  Tematic

  Ambasadorii statelor BRICS, la Moscova, la un briefing legat de INF
  Lavrov: SUA caută motive pentru a ieși din INF
  Moscova: Armele hipersonice ruseşti înlătură pericolul ieșirii SUA din INF
  Washingtonul anunță retragerea din Tratatul INF cu Moscova
  Opinia expertului: denunțarea INF va afecta situația din Europa
  Tagurile:
  Baza militară, Cuba, SUA, Rusia, INF
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei