22:35 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
  37426

  România anunță prin intermediul MAE că susține poziția SUA și NATO în ceea ce privește Tratatul INF.

  BUCUREȘTI, 1 feb – Sputnik. România susține poziția NATO și SUA potrivit căreia, considerând că Rusia a încălcat Tratatul INF, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Ministerul Afacerilor Externe de la București.

  "Suntem alături de SUA şi de poziţia comună a NATO: încălcarea materială de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică. Autorităţile ruse ar trebui să ia măsuri să se întoarcă la încadrarea completă şi verificabilă în condiţiile tratatului, în următoarele 6 luni", precizează MAE român.

  Vineri, în cadrul reuniunii șefilor diplomațiilor statelor UE la București, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că statele membre ale UE sunt interesate ca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) să funcţioneze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare.

  ​"Uniunea Europeană şi membrii săi nu sunt implicaţi în acest tratat. Este evident că suntem cu toţii interesaţi ca acest tratat să funcţioneze pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare. Dar aspectul cheie aici este respectarea deplină a părţilor la tratat a dispoziţiilor tratatului. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme de către Federaţia Rusă, ceea ce contravine dispoziţiilor tratatului INF. Deci, noi, ţările europene, vrem să vedem cum va evolua această situaţie şi ne dorim ca părţile la tratat să îşi respecte pe deplin angajamentele asumate", a arătat ministrul român, în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinută alături de Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

  Președintele american Donald Trump a anunțat, în octombrie, intenția administrației sale de a se retrage din Tratatul INF, care interzice dezvoltarea rachetelor balistice lansate la sol și a rachetelor de croazieră cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri. În timp ce autoritățile ruse au confirmat din nou aderarea țării la tratat, Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila ieșire a SUA, Germania avertizând că se va opune amplasării pe pământ european de noi rachete cu rază medie.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)

  Tematic

  Putin: ieșirea SUA din INF, un impuls pentru o cursă a înarmărilor
  Ryabkov: SUA au venit la discuțiile despre INF cu niște concluzii prestabilite
  Lavrov: SUA caută motive pentru a ieși din INF
  Moscova: Armele hipersonice ruseşti înlătură pericolul ieșirii SUA din INF
  Washingtonul anunță retragerea din Tratatul INF cu Moscova
  Opinia expertului: denunțarea INF va afecta situația din Europa
  Tagurile:
  România, INF, Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu


  Știrile Zilei