00:36 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
  20630

  Trump a fost nevoit să meargă spre o confruntare cu Rusia din cauza situației politice interne din SUA, însă renunțarea la INF ar putea amenința pacea din lume, consideră deputatul turc, Öztürk Yılmaz.

  BUCUREȘTI, 2 feb – Sputnik. Denunțarea tratatului Forțelor Nucleare Intermediare va agrava și mai mult divergențele între Rusia și SUA, acest lucru amenință pace din lume și necesită eforturi diplomatice din partea ambelor părți pentru diminuarea tensiunilor, a declarat agenției RIA Novosti deputatul parlamentului turc, Öztürk Yılmaz.

  “Decizia unilaterală a SUA de a ieși din INF va spori tensiunea între cele două state, precum și va anula toate eforturile depuse anterior pe acest subiect. Cea mai bună cale ar fi păstrarea INF și în cadrul lui să fie eliminate contradicțiile existente. Totuși, în pofida deciziei luate, continui să cred că vor fi depuse eforturi diplomatice îndreptate spre păstrarea acestui acord și spre evitarea instabilității, amenințării în adresa păcii, cursei înarmărilor și alte efecte negative”, a declarat deputatul.

  Potrivit lui, președintele SUA a luat decizia de ieșire din INF fiind determinat de situația politică internă, în condițiile presiunilor exercitate asupra lui de establishmentul american.

  „În condițiile create Trump este nevoit să meargă la o confruntare cu Rusia. Unele cercuri americane încearcă că insufle Europei ideea că Rusia reprezintă o amenințate și în acest fel SUA vor juca un rol mai mare în politica europeană. În ceea ce privește măsurile de răspuns ale Rusiei, aici e nevoie nu doar de niște reacții simetrice, dar și de o revenire la masa negocierilor”, consideră politicianul.

  “Cred că Turcia poate veni cu un îndemn către ambele părți de a depune eforturi diplomatice pentru soluționarea acestei probleme”, a adăugat Öztürk Yılmaz.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)

  Tematic

  Opinia expertului: denunțarea INF va afecta situația din Europa
  Tratatul INF: România este "alături de SUA şi poziţia comună a NATO" - MAE
  Putin: Rusia își suspendă participarea la INF
  Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF
  Tagurile:
  Turcia, SUA, Rusia, INF


  Știrile Zilei