07:55 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Ambasada SUA din Minsk

  “Banca lui Clinton” din Minsk a fost distrusă – reacția ambasadei SUA

  © Sputnik / Иван Руднев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  22002

  Ambasada SUA la Minsk cere autorităților belaruse să tragă la răspundere persoanele care au distrus „banca lui Clinton” din capitala Republicii Belarus.

  BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik. Ambasada SUA cere autorităților Belarusului să tragă la răspundere persoanele care au distrus banca memorială instalată în Kurapaty acum un sfert de veac, în timpul vizitei președintelui de atunci al SUA, Bill Clinton, transmite RIA Novosti, cu trimitere la comunicatul misiunii diplomatice americane.

  În Kurapaty, aflată la Nord-Estul Minskului este o locație cunoscută pentru groprile comune în care au fost înmormântate victimele stalinismului. Potrivit diverselor estimări, în anii represiunilor au fost executate între 30 și 200 mii de persoane. În acest spațiu a fost instalată o "bancă a lui Clinton" și o placă de granit cu înscripția: “Din partea poporului SUA, poporului Belarus, în memorie”. Aceasta a fost instalată în 1994, în timpul unei vizite oficiale a lui Clinton în Belarus. Banca a fost atacată în mai multe rânduri de vandali, după care a fost restaurată.

  “Ambasada SUA din Minsk este profund îngrijorată de distrugerea pe 1 februarie a băncii comem, instalată în Kurapaty acum 25 de ani. Îndemnăm autoritățile belaruse să desfășoare o anchetă și să tragă la răspundere persoanele vinovate”, se spune în comunicatul diplomației americane.

  Ambasada declară că acest incident “provoacă o aversiune cetățenilor și autorităților belaruse”.

  “Distrugerea băncii nu va afecta susținerea de către SUA a independenței și suveranității Belarusului, precum și a rolului constructiv pe care îl joacă Belarusul în regiune”, se subliniază în declarație.

  Reprezentanța diplomatică consideră că “vandalii pot distruge banca, însă nu ceea ce ea simbolizează”.

  “Spațiul de meditații pentru vizitatorii Kyropaty, banca simbolizează astfel de valori universale, precum opoziție puternică tiraniei și teroare, precum și speranța că evenimentele care au avut loc aici acum 80 de ani nu se vor repeta nicăieri și niciodată”, se subliniază în textul ambasadei.

  Tematic

  Secvențe video de la exercițiile militare ruso-belaruse Zapad-2017
  Aplicațiile ruso-belaruse „Vest-2017”, în regiunea Minsk
  Nou record mondial: un belarus a urnit din loc un tractor de 19 tone
  Un autocar plin cu copii din Belarus s-a răsturnat la Suceava. 16 minori - la spital VIDEO
  Lukașenko a trimis-o pe “Miss Belarus 2018” la muncă în kolhoz
  Lukașenko a vorbit despre intrarea Belarusului în componența Rusiei
  Rusia și Belarus au creat un grup de lucru pentru integrarea celor două țări
  Tagurile:
  Minsk, Belarus


  Știrile Zilei