18:53 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Steagul UE și Greciei

  Grecia critică politica externă a UE: Suntem un pitic

  © AP Photo / Petr David Josek
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (61)
  11820

  Ministrul Afacerilor Externe al Greciei a criticat politica externă a Uniunii Europene, afirmând că Europa continuă să fie „un pitic” în domeniul Apărării.

  BUCUREȘTI, 7 feb – Sputnik. Europa nu a reușit să promoveze o politică externă autonomă pe cele mai importante subiecte, iar în domeniul apărării este ca un pitic, a declarat primul adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Greciei, Georgios Katrougalos, în cadrul unei întrevedri cu jurnaliștii de la Uniunea Reporterilor din Presa Străină.

  Viceministrul s-a referit la decizia SUA de a-și suspenda participarea la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și decizia Rusiei de a ieși din tratat, drept răspuns simetric la pasul făcut de SUA.

  “În Tratatul INF vrem ca Europa să fie un jucător global, adică să dispună de o independență strategică, ceea ce, desigur, ar submina participarea statelor europene în NATO. Ce înseamnă acest lucru? Utilizez de fiecare dată vorba președintelui Comisiei Europene, Juncker, că “Europa astăzi este un jucător global”, având în vedere faptul că ea oferă bani pentru obiectivele europene, care deservesc politica externă în cele mai importante probleme. Însă ea nu este un “jucător global” pentru că noi, în realitate, nu am reușit să avem o politică externă autonomă în cele mai importante probleme pentru că noi reacționăm post factum, nu preventive. În așa domeniu precum cel al Apărării suntem astăzi niște pitici”, a spus Katrougalos.

  Potrivit lui, Grecia leagă această problemă cu necesitatea formulării unei politici externe unice și autosuficiente la nivel de Uniune Europeană.

  “Suntem într-adevăr îngrijorați de escaladarea înarmărilor. Am îndemnat împreună Rusia să-și respecte obligațiile. Totuși, avem o poziție solidă, pe care o susținem, că politica externă a Europei trebuie să presupună integrarea Rusiei în sistemul european de securitate. Vom încerca să realizăm acest lucru acum”, a adăugat viceministrul grec.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (61)

  Tematic

  Moscova: Armele hipersonice ruseşti înlătură pericolul ieșirii SUA din INF
  Opinia expertului: denunțarea INF va afecta situația din Europa
  Tratatul INF: România este "alături de SUA şi poziţia comună a NATO" - MAE
  Putin: Rusia își suspendă participarea la INF
  Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF
  Deputat turc: Denunțarea INF reprezintă un pericol pentru întreaga lume
  SUA a informat oficial Rusia despre ieșirea din INF
  Măsurile de răspuns ale Rusiei la ieșirea SUA din INF - ministrul rus al Apărării
  Tagurile:
  ministrul afacerilor externe, INF, Grecia, Uniunea Europeană


  Știrile Zilei