14:16 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69

  Nici Moscova, nici isteriile pro-NATO nu pot ascunde cifrele reale de la Deveselu

  © AP Photo / Vadim Ghirda
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (52)
  3327264

  Nu știu cât de mult rău sau bine vor rușii, dar un fapt e cert - NATO și propaganda sa încearcă să ne convingă că 1 + 1 = 0, doar fiindcă… așa zice ”Alianța”.

  BUCUREȘTI, 8 feb, Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, Moscova a protestat, în repetate rânduri, față de amplasarea în România a unui sistem capabil să lanseze rachete către zone din Rusia. România a respins în permanență ideea (cu excepția unei gafe memorabile a lui Mihai Fifor), subliniind că e vorba de un scop pur defensiv.

  Sigur, nu avem niciun motiv să ne îndoim de bunele intenții ale României – cu excepția unor fluctuații privind ”pericolul” pe care îl previne sistemul de la Deveselu: ba ”teroriști”, ba ”Iran”, ba ”Siria”, ba chiar și îndepărtata Coree a lui ”Little Rocket Man” – care între timp a devenit ”I love this guy!”.

  În privința Rusiei, situație declarativă e de-a dreptul ridicolă – ”Deveselu nu este contra Rusiei”, s-a spus în toate discursurile, după care imediat s-a vorbit de ”amenințările Rusiei”, ”provocări”, ”agresivitatea” etc. etc. Adică o bâlbâială ipocrită demnă de un film american prost – sau cu proști – nu de o țară respectată odinioară în întreaga lume. Vorbesc de România.

  Și încă o problemă – totul ar fi mai credibil dacă românii ar deține controlul la Deveselu – și nu americanii! De fapt, românii nu au nici un cuvânt de spus, ba chiar au nevoie de aprobare ca să intre în facilitatea militară propriu zisă.

  Acum, odată cu suspendarea sau încetarea Tratatului sau… în fine, cu spectacolul INF, un oficial rus, generalul maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt  al Ministerului Apărării al Federației Ruse a făcut o propunere părții americane - după care istericii NATO din România au sărit ca arși:

  ”În perioada dinainte de expirarea Tratatului INF (SUA) să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfășurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-țintă, similare în privința caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie și scurtă de acțiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidența termenului de rachetă de croazieră terestra, conform INF”.

  Meleșcanu și alții au încercat să pună batista pe țambal, dar istericii NATO – nimic. La loc de frunte, evident, Radu Tudor. Astăzi, propagandistul ocupației yankee a venit bucuros foarte că a obținut reacția NATO! Fantastic!

  ”În urma demersului Moscovei de a cere SUA eliminarea Scutului antirachetă de la Deveselu, România, iată reacția Alianței Nord Atlantice primită în exclusivitate de la Bruxelles”, a scris pe blog Radu Tudor citând-o pe purtătoarea de cuvânt, Oana Lungescu:

  ”Încă o încercare flagrantă a Rusiei de a distrage atenția de la încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea și amplasarea sistemului de rachete SSC8. Pretențiile Rusiei sunt nefondate. Deveselu e parte din sistemul de apărare anti-rachetă, care e pur defensiv. Mai mult, interceptorii de la Deveselu nu sunt rachete. Și nici scutul antirachetă, nici interceptorii americani nu încalcă Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare”.

  Deci, ați citit ce spun rușii și ce spune NATO, folosind, ciudat, cuvinte din vocabularul curent al lui Radu Tudor. Or fi toți setați pe același carnețel de cuvinte sau poate Radu Tudor e suficient de sigur ca să i se permită să formuleze el însuși. Vorba aia – și noi l-am pomenit de-atâtea ori încât, într-un fel, e favoritul nostru!

  Harasho, dar unde greșesc rușii? De fapt, ei se plâng de mere, iar NATO răspunde despre termosul cu cafea.

  Rușii sunt nemulțumiți de amplasarea lansatorului MK41, care e capabil să lanseze rachete la distanțe care pot atinge ținte importante din Rusia.

  Hai să verificăm ce spun rușii folosind surse… americane.

  ”Aegis Ashore încorporează capacitatea probată și flexibilă a Aegis BMD - cea mai recentă versiune Baseline 9 - cu radar SPY-1, procesor de semnal multirol, Mk 41 VLS (Vertical Launch System) și procesoare de comandă, control și comunicații. De asemenea, are capacitatea de a lansa SM-3 Block IA, Blocul IB, și, începând cu anul 2018, Standard Missile-3 Block IIA”.

  Datele sunt din prestigiosul portal DefenceIQ, unde găsiți diverse analize, colaboratori de marcă, inclusiv Colin Powell. Dar, sigur, date despre Deveselu se pot găsi și din alte surse.

  Acum, ce poate lansa MK41 VLS? Tot o sursă americană – Seaforces online (lansatorul a fost creat pentru marină) ne dă o listă a tipurilor de rachete și interceptoare (mergând pe formula NATO) pe care o pozăm mai jos:

  Tipuri rachete și interceptoare, conform site-ului Seaforces online
  Tipuri rachete și interceptoare, conform site-ului Seaforces online

  Deci, rachetele timp Tomahawk pot fi lansate cu MK41.

  Dar ce distanțe pot atinge interceptorii/rachetele lansate de la Deveselu? De ce le-ar fi teamă rușilor? Bat ei câmpii, cum spun NATO & Radu Tudor?

  Din datele publice, inițial sistemul de la Deveselu era pregătit pentru tipul de SM3 1B, iar din 2018 sistemul a fost upgradat la SM3 IIA. Iată mai jos caracteristicile, dintre care ce mai importantă în controversa noastră este distanța de acțiune:

  Caracteristicile SM3 IIA
  Caracteristicile SM3 IIA

  După cum se vede, distanța este de 2500 kilometri, la fel ca în cazul unui Tomahawk. Păi distanța în linie dreaptă de la Deveselu e de circa 720 km până la Sevastopol și la 1600 km de Moscova!

  Deci, întrebarea este – de ce ”este nefondată cererea rușilor”? Unde este ”dezinformarea”? Cum se spune, întreb pentru un prieten – fiindcă nu mă pricep la militărie, dar știu să citesc, să caut surse corecte și să compar. Ori, logica matematică nu e propagandă.

  Nu știu cât de mult rău sau bine vor rușii, dar un fapt e cert – nu greșesc atunci când vine vorba de cifre. NATO și propaganda sa încearcă să ne convingă că 1 + 1 = 0, doar fiindcă… așa zice ”Alianța”.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (52)

  Tematic

  Moscova: Armele hipersonice ruseşti înlătură pericolul ieșirii SUA din INF
  Opinia expertului: denunțarea INF va afecta situația din Europa
  Tratatul INF: România este "alături de SUA şi poziţia comună a NATO" - MAE
  Putin: Rusia își suspendă participarea la INF
  Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF
  Deputat turc: Denunțarea INF reprezintă un pericol pentru întreaga lume
  SUA a informat oficial Rusia despre ieșirea din INF
  Măsurile de răspuns ale Rusiei la ieșirea SUA din INF - ministrul rus al Apărării
  Tagurile:
  NATO, Deveselu, Rusia, Moscova


  Știrile Zilei