16:02 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  The Palace of Westminster

  Brexit fără acord va fi "foarte periculos" pentru Irlanda de Nord - avertizează Tony Blair

  CC0 / Pixabay / Stevebidmead
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (558)
  19610

  La începutul lunii noiembrie 2018, fostul premier britanic Tony Blair a cerut un al doilea referendum asupra Brexit, îndemnând parlamentul țării să respingă orice acord de divorț dintre Londra și Bruxelles și să lase cetățenii britanici să decidă întrucât fiecare opinie va avea consecințe negative.

  BUCUREŞTI, 10 feb - Sputnik. Într-un interviu acordat duminică pentru Sky News, fostul premier britanic Tony Blair a avertizat asupra consecințelor importante în cazul în care Regatului Unit părăseşte UE fără un acord.

  "Nimeni nu ar putea să propună acest lucru [o ieşire fără acord] în mod responsabil. Ar fi foarte, foarte periculos din punct de vedere economic, pentru Marea Britanie și pentru procesul de pace din Irlanda de Nord, ar putea fi devastator", a afirmat Blair.

  El a subliniat că un eventual Brexit fără acord  va însemna chiar o "frontieră foarte dură între nordul și sudul Irlandei, contrar Good Friday Agreement".

  În plus, aceasta ar "provoca o fisură enormă în Regatul Unit", potrivit lui Blair.

  În ceea ce privește procesul de pace din Irlanda de Nord, el a arătat cu degetul la politicienii locali care au "jucat rapid și au pierdut chiar de la început".

  Blair a avertizat, de asemenea, că țara trebuie să decidă dacă dorește o plecare uşoară sau dură din UE, deoarece altfel "vom pleca fără claritate".

  Ieșirea Marii Britanii din bloc poate duce la revenirea unei granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord, în eventuala încălcare a Good Friday Agreement din 1998, care stipulează în mod expres că nu trebuie să existe nici o frontieră fizică între cele două părți.

  La începutul lunii februarie, premierul britanic, Theresa May, a promis într-un articol publicat de The Telegraph că va reveni la negocierile cu Bruxelles pentru a "lupta pentru Marea Britanie și Irlanda de Nord".

  Ea a subliniat că va fi "înarmată cu un mandat proaspăt și cu idei noi [...] pentru a conveni o soluție pragmatică Brexitul votat de britanici, asigurând în același timp că nu există o graniță dură între Irlanda de Nord și Republica Irlanda".

  May trebuie să raporteze parlamentului despre negocierile cu UE pe 13 februarie, la câteva săptămâni după ce și-a asigurat sprijinul deputaților pentru a se întoarce la Bruxelles.

  Scopul este de a forța un nou acord care să nu includă un mecanism de blocare a frontierei irlandeze, mecanismul de a asigura că nu va exista o frontieră dură între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, în cazul în care părțile nu vor ajunge la un acord asupra tuturor termenilor relației lor până la sfârșitul perioadei de tranziție Brexit.

  Miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris acordul actual pe Brexit drept "cea mai bună și singura înțelegere posibilă" despre care a spus că nu va fi "renegociată".

  El a adăugat că un Brexit "dur" din UE este mai probabil dacă guvernul britanic nu a reușit să ratifice condițiile prezentului acord.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (558)


  Știrile Zilei