15:59 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Juan Guaido

  Guaido, EXCLUSIV pentru RT: „Maduro să plece! SUA îi vizează doar pe oficialii corupți”

  © AFP 2019 / FEDERICO PARRA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (129)
  16002

  Autoproclamatul preşedinte interimar al Venezuelei, Juan Guaido, a declarat pentru RT că numai „regimul corupt” al ţării este de vină pentru situația umanitară gravă și a promis că democrația va învinge odată cu alegerile libere, după ce Maduro va pleca.

  BUCUREŞTI, 11 feb – Sputnik, Doina Crainic. Într-un interviu exclusiv pentru RT Spanish, Guaido a spus că „nu este adevărat că există o blocadă economică. Au fost impuse sancțiuni împotriva funcționarilor corupți și a hoților”, respingând ideea că sancțiunile impuse de SUA și anii de presiune economică și politică asupra Caracasului ar fi contribuit la deteriorarea situației socio-economice din Venezuela.

  „Trebuie să ne ocupăm de situația umanitară, de aceea colectăm ajutoare pentru a atenua dezastrul creat de Maduro”, a declarat Guaido.

  Totuşi, Organizația Națiunilor Unite, precum și guvernul Maduro, care îi acuză pe americani că exagerează în mod deliberat situația umanitară din Venezuela, nu ar fi, probabil, de acord cu estimările lui Guaido.

  „Sancțiunile economice agravează criza deja acută care afectează economia venezueleană, ceea ce se adaugă la daunele cauzate de hiperinflație și scăderea prețurilor petrolului. Impunerea de sancțiuni de către puteri externe pentru răsturnarea unui guvern ales încalcă toate normele dreptului internațional”, a declarat raportorul special al ONU, Idriss Jazairy.

  Maduro și „regimul său corupt” au fost „puşi la colţ” și, în curând, se vor prăbuși, cu sau fără ajutor din afară, deoarece 90% din populație „s-a săturat” și dorește o schimbare, iar armata se va solidariza în curând cu poporul venezuelean, a mai afirmat Guaido.

  ​„Când avem 60 de țări [care sprijină opoziția], demonstrații de masă, când ajutorul umanitar începe să vină din abundenţă, când vedem că Maduro pierde sprijin ... se înțelege că Maduro este din ce în ce mai izolat și lipsit de finanțare”, a mai afirmat preşedintele interimar autoproclamat.

  Anterior, Guaido, care s-a autoproclamat „președinte provizoriu” al Venezuelei în ianuarie și a obținut „binecuvântarea” imediată a Statelor Unite și a aliaților lor din Europa și America Latină, nu a exclus că ar fi posibil să ia o decizie „controversată” de a „autoriza” o intervenție „umanitară”. De asemenea, administrația Trump a spus că sunt luate în considerare toate opţiunile pentru a scăpa venezuelenii de „dictatorul opresiv” Maduro.

  Juan Guaido a mai declarat pentru RT că unul dintre aspectele pe care trebuie pus accent este ca rezervele bogate de petrol ale ţării să fie „puse la lucru” prin creșterea producției. Această măsură îi va ajuta pe venezuelenii obișnuiți şi, de asemenea, va atrage parteneri străini precum SUA, China și Rusia, „salvând” în cele din urmă industria, a adăugat Guaido.

  Тема:
  Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (129)

  Tematic

  Viceministru al Italiei: Nu-l recunoaștem pe Guaido
  Venezuela: Guaido cheamă armata să treacă de partea lui
  Venezuela: Generalul care a trecut de partea lui Guaido a fost retras din funcție
  După Maduro, Guaido solicită ajutorul Papei de la Roma
  Bolton: Încă nu e târziu pentru Rusia să-l recunoască pe Guaido
  Tagurile:
  Venezuela, SUA, RT, interviu, Juan Guaido, Nicolas Maduro


  Știrile Zilei