04:30 29 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.77
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  132 0 0

  Social-Democrații germani anunță o virare spre stânga, punând în pericol existența coaliției de guvernare.

  BUCUREȘTI, 11 feb – Sputnik. După ce a înregistrat rezultate slabe în alegeri și în sondajele de opinie, Partidul Social-Democrat din Germania (SPD)  anunță o nouă direcție prin care se rupe de politica centristă promovată de fostul cancelar Gerhard Schröder, informează postalul The Local.

  Astfel, în noul program, prin care se revine la vechile principii de stânga, social-democrații cer majorarea cheltuielilor pentru protecția socială, relaxarea regulilor cu privire la șomaj, majorarea pensiilor și a salariului minim.

  Portalul Spiegel Online consideră că această schimbare deliberată a direcției politice ar putea provoca ruperea acordului cu CDU, alianța supranumită “GroKo” – “marea coaliție”.

  “Conducerea SPD a lansat operațiunea de ieșire (din coaliție n.r.)”, se spune într-un comentariu care vizează decizia SPD de a renunța la vechea politică a lui Schroeder.

  Președintele social-democraților, Andrea Nahles, a prezentat luni noua direcție a formațiunii. Aceasta a negat că ar avea planuri de subminare a guvernării stânga-dreapta, afirmând că aceasta a fost “o non-problemă” în cadrul dezbaterilor interne ale partidului.

  Uniunea Creștin-Democrată și grupurile pro-business au recționat negativ la aceste inovații, argumentând că ele contravin acordului de coaliție și vor costa bugetul de stat miliarde de euro.

  Liderul francținii SPD, Ralf Stegner, a reacționat la aceste declarații printr-o postare pe Twitter, afirmând că noul program “sperie dușmanii de clasă”.

  Social-democrații renunță la trecut

  Noua direcția a SPD trimite un semnal clar că formațiunea este gata să rupă orice legătură cu reformele sistemului social al lui Schröder, care a deținut funcția de cancelar al Germaniei între 1998-2005, până de a pierde în fața lui Merkel.

  Neonaziști în Germania
  © AP Photo / DPA / Maurizio Gambarini

  Așa-numitele reforme Hartz sunt lăudate pentru revitalizarea economică a Germaniei, în același timp sunt criticate pentru generarea unor suferințe sociale care au afectat popularitatea SPD.

  Acum, prin adoptarea unui nou program, SPD speră să readucă simpatiile votanților care au migrat spre partidul de stânga – „Die Linke” și spre cel de dreapta – “Alternativa pentru Germania”.

  Următorul test urmează să fie alegerile europarlamentare din luna mai, care vor fi urmate de trei alegeri regionale în Estul Germaniei.

  Noul program de stânga – “auto-eliberarea partidului”

  După ce SPD a căzut în sondaje sub 20 la sută, Nahles s-a confruntat cu presiuni din interiorul SPD, inclusiv din partea fostului lider a formațiunii, Gerhard  Schroeder, de 74 de ani, care a criticat-o recent pentru “greșeli de amator”.

  Fostul ministru de Externe, Sigmar Gabriel, încearcă și el să revină în forță în partid după ce a fost marginalizat de Nahles anul trecut.

  Însă, Nahles beneficiază de o susținere a noului curs politic din partea mai multor reprezentanți ai SPD. Spre exemplu, liderul organizației de tinere al SPD, Kevin Kühnert, un critic dur al GroKo, a lăudat noul program pe care îl consideră “un document important de auto-eliberare” a partidului.

  Tematic

  Război politic: Germania riscă o criză în cazul demisiei ministrului de Interne
  Sondaj: Euroscepticii de la AfD devin tot mai populari
  Germania: Noua lege privind imigrația va spori potențialul de creștere al economiei
  Alegerile din Bavaria: aliații Merkel eșuează, AfD intră în legislativul regional
  Lumea întreagă e cu ochii pe Germania: Merkel e în corzi, a pierdut în alegeri!
  Liderii partidelor din Germania au comentat decizia de azi a lui Merkel
  Studiu șocant: nemții devin tot mai xenofobi
  Românii din Germania: alocaţii şi deduceri fiscale mai mari pentru familii în 2019
  Propunere din Bundestag: Rusia să-și mute rachete dincolo de Ural
  Tagurile:
  CDU, SPD, Germania


  Știrile Zilei