22:31 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (76)
  54031

  România se pronunță împotriva amplasării rachetelor cu focoase nucleare pe teritoriul ei, dar și în Europa, potrivit unei declarații făcute de Teodor Meleșanu într-un interviu pentru presa germană.

  BUCUREȘTI, 12 feb – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, s-a pronunțat împotriva amplasării rachetelor cu focoase nucleare în Europa după ce SUA și Rusia au declarat că se retrag din INF.

  "Dacă Moscova nu-și dorește un dialog, vom fi nevoiți să întreprindem măsuri proporționale. Însă amplasarea armelor nucleare în Europa ar fi un răspuns prost. Nu cred că se va întâmpla acest lucru, inclusiv în România", a declarat Meleșcanu într-un interviu oferit ziarului Welt.

  Potrivit lui, România este foarte îngrijorată că americanii și-au propus să iasă din INF, însă mai sunt șase luni până la intrarea în vigoare a deciziei de ieșire.

  “Îndemn Rusia să facă totul pentru a respecta din nou regulile Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare și să salveze înțelegerea”, a menționat ministrul.

  Reamintim că anterior președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul va demara, începând cu 2 februarie, procedura de ieșire din INF. Secretarul de stat, Mike Pompeo a declarat că "în cazul în care Rusia nu va reveni la o respectare deplină și  verificabilă a prevederilor tratatului în decurs de șase luni", tratatul va fi denunțat. Aliații de NATO au susținut decizia SUA, considerând că Washingtonul a recurs la acest gest drept răspuns la așa-numitele “riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică” din cauza rachetelor rusești.

  Pe 2 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova va răspunde simetric la decizia Washingtonului de ieșire din INF prin suspendarea participării la tratat. Șeful statului rus a menționat că Rusia nu se va aventura într-o cursă costisitoare a înarmărilor. În același timp, Putin a adăugat că toate propunerile Rusiei legate de dezarmare “rămân valabile, iar ușile rămân deschise”, cerând ministrului Afacerilor Externe și ministrului Apărării să nu mai fie initiate niciun fel de negocieri pe acest subiect.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (76)

  Tematic

  Opinia expertului: denunțarea INF va afecta situația din Europa
  Tratatul INF: România este "alături de SUA şi poziţia comună a NATO" - MAE
  Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF
  Deputat turc: Denunțarea INF reprezintă un pericol pentru întreaga lume
  SUA a informat oficial Rusia despre ieșirea din INF
  Măsurile de răspuns ale Rusiei la ieșirea SUA din INF - ministrul rus al Apărării
  Tagurile:
  România, Europa, Rachete, Focoase nucleare, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu


  Știrile Zilei