09:35 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Theresa May se adresează Parlamentului după votul asupra acordului Brexit

  Se amână Brexit cu lunile? Ultimatum pentru May - să aibă acordul cu UE în 30 de zile

  © REUTERS / REUTERS TV
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (615)
  231902

  Potrivit The Sun, în cazul în care acordul prim-ministrului britanic nu este ratificat până la jumătatea lunii martie, un nou proiect de lege va forța amânarea Brexit, posibil pe mai multe luni.

  BUCUREŞTI, 13 feb - Sputnik. Potrivit mass-media din Regatul Unit, legiuitorii conservatori şi laburişti au căzut de acord în a stabili un nou termen limită obligatoriu, şi anume jumătatea lunii martie, pentru ca acordul cu UE să fie ratificat.

  Premierul britanic, Theresa May, a declarat marți că va face o declarație în Parlament pe 26 februarie, dacă acordul privind Brexit nu va obţine majoritatea în Camera Comunelor până atunci. Dezbaterea privind propunerea de modificare va avea loc la 27 februarie.

  Potrivit The Sun, deputatul labourist Yvette Cooper și fostul ministru conservator Sir Oliver Letwin au dezvăluit un nou proiect de lege care va determina guvernul să solicite o prelungire a discuţiilor privind articolul 50 și amânarea Brexit dacă termenul din martie nu va fi respectat. În plus, până la 20 de miniștri conservatori ameninţă că vor demisiona dacă li se va refuza un vot liber cu privire la proiectul de lege, potrivit Sputnik International

  Săptămâna trecută, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a formulat cinci condiții care trebuie îndeplinite pentru ca partidul său să susţină acordul de retragere al prim-ministrului. Condițiile vor trebui adăugate la declarația politică și să fie obligatorii din punct de vedere juridic.

  În afară de o uniune vamală permanentă, Corbyn a cerut alinierea strictă la piața unică a UE, alinierea dinamică în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor, angajamentul de participare la agențiile UE și la finanțarea pentru educație, mediu și industrie, precum și un acord privind cooperarea în domeniul securității, care să includă accesul la bazele de date comune.

  Într-o scrisoare către Corbyn, May a respins ideea uniunii vamale, dar a fost de acord să ia în considerare modificările privind drepturile lucrătorilor și finanțarea în sectorul mediului.

  Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, a declarat luni că consideră „interesantă” propunerea lui Corbyn.

  În ianuarie, Camera Comunelor a votat împotriva acordului de retragere convenit între May și Uniunea Europeană, dar a adoptat o propunere privind înlocuirea unei clauze legate de granița cu Irlanda de Nord. Totuşi, UE a arătat că nu este deschisă să reia negocierile privind acordul.

  Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă până în prezent May nu a reușit să obțină susţinere în Parlament pentru condițiile de ieșire, o majoritate din Parlament opunându-se unei clauze privind controversata „plasă de protecţie” (backstop) la frontiera irlandeze.

  „Plasa de protecţie” ar menține Regatul Unit într-un singur teritoriu vamal cu blocul, în timp ce Irlanda de Nord ar fi aliniată la unele dintre normele UE privind piața unică.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (615)
  Tagurile:
  UE, Acord, Theresa May, Brexit


  Știrile Zilei