14:01 20 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Aleksandar Vucic

  Trump l-a îndemnat pe Vucic să recunoască independența Kosovo

  © Sputnik / Aleksej Nikolskij
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10710

  Trump a îndemnat Belgradul, în felicitarea adresată lui Vucic cu ocazia Zilei Naționale a Serbiei, să recunoască Kosovo.

  BUCUREȘTI, 15 feb – Sputnik. În mesajul său adresat cu ocazia Zilei Naționale a Serbiei, președintele SUA, Donald Trump, i-a transmis omologului său sârb, Aleksandar Vučić, că rezultatele negocierilor între Belgrad și Priștina trebuie să fie “recunoașterea reciprocă”, anunță administrația președintelui Serbiei.

  Vineri și sâmbătă Serbia își marchează Ziua Națională. Principala ceremonie va avea loc cu participarea premierului sârb, Ana Brnabić, președintele Republicii Srpska a Bosniei și Herțegovinei, Željka Cvijanović, și membrii guvernului în localitatea istorică Orašac din centrul țării. Președintele Vucic a primit zeci de mesaje de felicitare din partea liderilor mondiali.

  “SUA sprijină ferm angajamentul vostru de aprofundarea cooperării regionale, îndeosebi a eforturilor voastre de normalizare a relațiilor cu Kosovo. De ambele părți depinde realizarea acordului pe care l-ar putea susține, iar noi consideră că o recunoaștere reciprocă trebuie să devină un element central al normalizării relațiilor”, citează administrația lui Vucic din felicitarea lui Trump.

  “Un astfel de acord istoric de recunoaștere reciprocă va deschide calea pentru integrarea europeană a Serbiei și pentru o creștere economică”, se spune în scrisoarea liderului american.

  Ziua Națională a Serbiei este legată de sărbătoarea creștin-ortodoxă Întâmpinarea Domnului și alte două evenimente istorice. Imperiul Otoman a cucerit Serbia în anul 1459, menținând-o în jug peste patru veacuri. Pe 15 februarie 1804 a început cea mai mare revoltă a sârbilor împotriva otomanilor sub conducerea lui Karađorđe Petrović, supranumit de turci “Gheorghe cel Negru” – Caragheorghe.

  Prima Constituție a țării a fost adoptată doar după eliberarea Serbiei, în aceeași zi, în anul 1835. 15 și 16 februarie sunt zile de odihnă, în republică fiind planificate mai multe evenimente oficiale și culturale.

  Tematic

  Tsipras susține Serbia și condamnă acțiunile autorităților din Kosovo
  Kosovo: Suntem gata de faza finală a negocierilor cu Serbia
  De ce este imposibil de a rezolva problema Kosovo fără Rusia?
  Liderul Kosovo îl invită pe Putin la Priștina
  Tensiuni între SUA și Kosovo: Washingtonul amenință Priștina cu sancțiuni
  Kosovo și-a întrerupt relațiile cu misiunea ONU din provincie
  Tensiuni între SUA și Kosovo: un general american și-a anulat vizita în regiune
  Tagurile:
  Donald Trump, Aleksandar Vucic, SUA, Serbia, Kosovo
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei