14:30 22 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Angela Merkel și Donald Trump

  Le Monde: Se adâncește ruptură între SUA și Europa

  © AP Photo / Evan Vucci
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  27850

  Conferința de Securitate de la Munchen a scos la iveală o ruptură în relațiile transatlantice, afirmă jurnaliștii publicației franceze Le Monde.

  BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. În opinia reporterilor ziarului francez “Le Monde”, Thomas Wieder și Sylvie Kauffmann, Conferința de Securitate de la Munchen a demonstrata o înrăutățire bruscă a relațiilor transatlantice și a deschis ochii la situația reală.

  Jurnaliștii au menționat că politicienii s-au confruntat din nou cu dezacorduri în cele mai importante subiecte. Astfel, potrivit lor, Europei nu îi este pe plac faptul că SUA au anunțat pe neașteptate retragerea trupelor din Siria, renunțând la orice responsabilitate pentru situația din regiune. De asemenea, statele europene sunt nemulțumite de retragerea Washingtonului din acordul nuclear cu Iranul și suspendarea participării la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. În afară de aceasta, partenerii transatlantici se confruntă cu divergențe în privința gazului rusesc, situației din Venezuela și chiar evoluția companiei Huawei, menționează autorii materialului.

  În pofida tuturor acestor neînțelegeri, delegația SUA, în frunte cu vicepreședintele Mike Pence, a dat indicații liderilor europeni cu un ton moralist ce trebuie să facă.

  Totuși, lecția americanilor, impregnată cu avertismente și reproșuri, a fost primită cu răceală, se spune în articol.

  În opinia celor doi jurnaliști, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a răspuns dur și fără de precedent la revendicările americanilor. Aceasta a recunosct că este șocată de poziția președintelui SUA, Donald Trump, care a declarat că importul de automobile europene amenință securitatea națională. În același timp, Merkel a menționat indignată că politica nucleară a Washingtonului în raport cu Rusia și Iranul pune în pericol, în primul rând, europenii.

  Autorii subliniază că un răspuns atât de tăios al Germaniei, care timp de o jumătate de secol a fost un partener fidel al Washingtonului pe continentul european, spune multe despre existența unei rupturi relațiile dintre Europa și SUA.

  Tematic

  Zi istorică, care declanșează cel mai dur conflict între SUA și Europa
  Macron vrea o armată europeană care să apere Europa inclusiv de SUA
  Declarație: SUA nu planifică amplasarea rachetelor nucleare în Europa
  Bătălia finală pentru Europa: SUA vor să oprească Rusia cu mâna României
  SUA vor amplasa noi rachete în Europa doar după consultări cu partenerii săi
  Tagurile:
  conferința de securitate de la Munchen
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei