00:17 22 Martie 2019
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Jyrki Katainen

  Îngrijorările Comisiei Europene: ”De ce, Guvern al României, de ce?”

  © Photo: Facebook / Jyrki Katainen
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  58520

  Vicepreședintele executivului european, Jyrki Katainen, a transmis, pe Twitter, că sunt urmărite cu îngrijorare de Comisia Europeană cele mai recente evoluții cu privire la statul de drept din România.

  BUCUREȘTI, 21 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. În mesajul său, intitulat ”De ce, Guvern al României, de ce?”, vicepreședintele Comisiei Europene spune că atât conținutul, dar și procedura acestor ultime schimbări par să fie în contradicție cu recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare.

  Mesajul vine după ce marţi guvernul român a adoptat o OUG care modifică legile Justiţiei şi care, potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi-a exprimat ulterior îngrijorarea în legătură cu ordonanţa de urgenţă, susţinând că modificările pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional al Ministerului Public, iar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a manifestat, la rândul său, preocuparea cu privire la modul de adoptare şi la conţinutul ordonanţei, notează agerpres.ro

  ​Reamintim că luna trecută, tot într-o postare pe Twitter, Jyrki Katainen a scris că "poporul român merită un stat de drept", ca reacţie la anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind o posibilă ordonanţă de urgenţă prin care cei condamnaţi să poată depune contestaţii în anulare.

  "Unele state membre ale Uniunii Europene, printre care Polonia, Ungaria şi România, par "să devieze" de la "calea liberal-democratică", iar aceasta este "cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în acest moment", a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene în mesajul său din 22 ianuarie 2019.

  Tematic

  Augustin Lazăr, lovitură la CSM – se repetă schema Kovesi!
  CSM, decizii majore înainte de interviul lui Kovesi la Bruxelles
  Plenul CSM, aviz favorabil pentru ordonanţa privind viitorul procuror european
  Toader: OUG privind desemnarea procurorului european din partea României, adoptată
  Tagurile:
  România, Comisia Europeană
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei