00:13 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Встреча министров иностранных дел России и Италии в Москве

  Mogherini: UE nu acceptă limbajul forței și confruntării

  © Sputnik / Артем Житенев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  191 0 0

  Uniunea Europeană nu acceptă limbajul forței și confruntării, susține Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună a UE, Federica Mogherini

  BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. Limbajul forței este inacceptabil pentru Uniunea Europeană, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună a UE, Federica Mogherini.

  “Prea mulți lideri vorbesc astăzi exclusive într-un limbaj al politicii de forță și confruntare. Dreptul international și acordurile multilaterale sunt percepute de cei puternici drept un obstacol, nu ca o garanție pentru toți. E o abordare care cotravine tuturor lucrurilor pe care noi, europenii, le-am edificat, apărat și ne-a adus beneficii. E o lege a jungle, atunci când adevărul e de partea celui puternic, iar deciziile sunt luate de marile puteri în locul celorlalți”, a declarat ea într-un discurs rostit la Hamburg, în cadrul ceremoniei organizate în memoria cancelarului german, Helmut Schmidt. Evenimentul a fost transmis în direct pe site-ul Comisiei Europene.

  Potrivit Mogherini, o astfel de abordare “va duce inevitabil la instabilitate și confruntare”. “Dacă regulile nu mai contează și acordurile internaționale pot fi ignorate, conflictele devin inevitabile”, a subliniat ea.

  Mogherini a anunțat că în condițiile provocărilor actuale pentru securitate, „trei din patru cetățeni ai UE susțin integrarea europeană în domeniul apărării”, ceea ce reprezintă o cifră record.

  Anterior, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus crearea unei armate europene, independente de SUA, inclusiv pentru asigurarea securității cibernetice. Această idee a fost susținută și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Pe de altă parte, Mogherini a declarat că UE nu se ocupă cu crearea unei “armate europene” și nu intenționează să concureze cu NATO.

  Într-o declarație finală a summitului liderilor statelor UE din luna decembrie se menționează că inițiativele UE în din domeniul apărării consolidează autonomia strategică a Uniunii Europene, în completare la activitatea NATO.

  Tematic

  Merkel: Germania și Franța vor contribui la crearea unei armate europene
  Merkel va vorbi la Forumul Economic de la Davos, după „primul pas către armata UE”
  Încrederea românilor în NATO a scăzut sub 50%
  Tagurile:
  Armata europeană, Uniunea Europeană, Federica Mogherini


  Știrile Zilei