05:51 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (135)
  60790

  Purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova, a comentat paralela între Maduro și Ceaușescu făcută de senatorul american republican Marco Rubio.

  BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat pe Facebook la postarea senatorului american Marco Rubio, care, în contextul evenimentelor din Venezuela, a publicat pe Twitter fotografia fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu.

  ​Anterior, senatorul republican Rubio publicase un colaj cu fotografii. Pe prima apare fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, în timp ce vorbește de la tribună. În a doua imagine, Ceaușescu și soția lui Elena se află în sala de judecată, în timpul procesului împotriva lor.

  În opinia Mariei Zaharova, publicând poza lui Ceaușescu, Rubio, prin ilustrarea publicată, având în vedere „ceea ce îl așteaptă pe Maduro”, „habar nu are despre subiectul discuției”.

  „Problema e că istoria lui Nicolae Ceaușescu este un caz clasic în care Washingtonul este gata sub acoperirea cu „valorile democratice” să susțină pe oricine, atât timp cât acest lucru corespunde intereselor lui naționale. În cazul în care interesele naționale nu mai au nevoie de cineva, aceștia se descotorosesc de acest “protejat”. Dacă senatorul Rubio ar ști că prin replica sa în rețele de socializare, de fapt, săvârșește un coming-out, recunoscând responsabilitatea pentru SUA pentru milioane de vieți pierdute în diferite părți ale lumii!”, a scris ea.

  Potrivit Mariei Zaharova, scopul politicii externe a lui Ceaușescu a fost reducerea dependenței României de URSS și alte state din tabăra socialistă, iar pentru acest vector a fost mângâiat de Occident, premiat și inundat cu credite de miliarde. Când Ceaușescu nu mai convenea donatorilor săi, totul s-a schimbat.

  “Atunci a răbufnit prima revoluție colorată în regiune cu tot amalgamul ei de mecanisme tradiționale de „reinstaurare a democrației și grija față de populație”: de la dezinformări până la provocări”, a scris ea.

  De asemenea, Zaharova a evocat și alte paralele istorice.

  "În cadrul investigației speciale din anul 2007 s-a demonstrat că ordinul de a trage asupra demonstranților din Timișoara a fost dat nu de Ceaușescu (acuzație înaintată ulterior în cadrul unui proces de două ore), ci generalul Stănculescu, “care trecuse de partea poporului” (nu vă amintește nimic?). Apropo, anume el a fost unul din organizatorul procesului împotriva lui Ceaușescu și execuția lui. Fostul prim-ministru al Ungariei, Miklós Németh, a recunoscut mai târziu că serviciile secrete ungare au furnizat arme opoziției românești. Din nou, vă amintește acest lucru de ceva?”, a menționat ea.

  Președintele parlamentului Venezuelei, Juan Guaido, s-a autoproclamat pe 23 ianuarie șef interimar al statului pe perioada funcționării guvernului provizoriu. SUA și un șir de alte state l-au recunoscut pe Guaido și au cerut lui Maduro să nu admită niciun fel de acțiuni violente împotriva opoziției. Maduro a declarat că este singurul președinte constitutional, afirmând că liderul opoziției parlamentare este “o marionetă a SUA”.

  Тема:
  Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (135)

  Tematic

  UE se opune oricărei intervenții militare în Venezuela
  Venezuela: Atac armat asupra unui punct de control al Gărzii Naționale
  Azi noapte, Washington-ul a primit o palmă grea în cazul Venezuela!
  SUA se pregătesc pentru incursiune militară în Venezuela - Consiliul rus de Securitate
  Tagurile:
  Nicolas Maduro, Venezuela, Nicolae Ceaușescu


  Știrile Zilei