07:15 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  In this image from TV, Britain's Prime Minister Theresa May gives a statement to parliament Monday July 9, 2018.

  Theresa May admite amânarea Brexit, laburiştii susţin un nou referendum

  © AP Photo / Parliamentary Recording Unit
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)
  62312

  După câteva luni bune în care a susţinut că Marea Britanie trebuie să părăsească UE pe 29 martie, premierul britanic Theresa May a acceptat posibilitatea unei amânări cu o scurtă perioadă de timp a ieşirii din UE.

  BUCUREŞTI, 28 feb - Sputnik. Această cedare a prim-ministrului d ela Londra a calmat în mare parte spiritele încinse cu ocazia votului de miercuri asupra unei serii de amendamente în Camera Comunelor, care ar fi avut drept rezultat pierderea controlului asupra întregului proces de către executivul britanic.

  Astfel, Theresa May a obţinut miercuri în Camera Comunelor un răgaz de două săptămâni prin care s-a amânat o revoltă vizând blocarea posibilităţii unui Brexit fără acord, după ce şeful cabinetului de la Londra a fost de acord cu o eventuală întârziere a părăsirii UE de către Marea Britanie.

  Pe de altă parte, opoziţia laburistă a anunţat că acum va susţine un nou referendum privind Brexit, pentru a le oferi votanţilor şansa de a-şi schimba opinia, pentru prima oară după referendumul din 2016, când Marea Britanie a votat să părăsească UE.

  Aceste lucruri înseamnă o incertitudine şi mai mare pentru cetăţenii britanici şi oamenii de afaceri, care nu vor şti cum, sau nici chiar dacă trebuie să părăsească UE, până în ultimele săptămâni sau chiar zile înainte de termenul limită.

  Theresa May speră să revină cu un acord îmbunătăţit, după înfrângerea din 15 ianuarie, care ar putea fi prezentat cel mai devreme săptămâna viitoare sau până cel târziu pe 12 martie, notează Agerpres, cu referire la Reuters.

  În cele din urmă, premierul britanic a promis că dacă propunerea sa este votată, parlamentarii vor avea posibilitatea să voteze dacă Marea Britanie va părăsi UE fără acord sau să solicite UE să amâne termenul limită.

  Parlamentarii au votat cu 502 la 20 în sprijinul unui amendament propus de deputata laburistă Yvette Cooper, care enunţa Planul propus de Theresa May, propunere susţinută de executiv.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)

  Tematic

  Brexit fără acord va fi „ultima picătură care va umple paharul pentru UE”
  Comisar european, 33 de zile înaintea Brexit: Mingea este în terenul britanicilor
  Theresa May, plan de amânare cu două luni a Brexit-ului
  Viața românilor din Marea Britanie după Brexit – ce schimbări se vor produce
  Șoc la Londra, susținere politică surpriză pentru un al doilea referendum pe Brexit!
  Tagurile:
  Referendum, Theresa May, UE, Brexit, Marea Britanie


  Știrile Zilei