09:47 11 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  F-35 Joint Strike Fighter

  Militarii SUA consideră S-400 din Turcia un pericol pentru avioanele F-35

  © CC0 / Robert Sullivan / Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter vs General Dynamics F-16 Fighting Falcon
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  47230

  Militarii americani au temeri că dotarea forțelor armate turcești cu sistemele rusești S-400 va permite Rusiei să studieze particularitățile tehnice ale avionului american de vânătoare F-35.

  BUCUREȘTI, 6 mart – Sputnik. SUA au temeri că Turcia ar putea distruge din interior perspectivele avioanelor de luptă multifuncționale de generația a cincea F-35, scrie Business Insider.

  Se menționează că în dotarea forțelor aeriene ale Turciei există două astfel de nave. În același timp, Ankara planifică să achiziționeze sistemele rusești de apărare antiaeriană S-400 „Triumf”, printr-un contract semnat cu Rusia în anul 2017.

  "Sfatul meu cel mai bun e să nu se permită exploatarea comună a F-35 cu aliatul care lucrează cu sistemele rusești de apărare antiaeriană și, care, probabil, dispune de niște tehnologii mult mai avansate", a declarat șeful Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA, Curtis Scaparrotti.

  Un alt general american, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa, Tod Wolters, a menționat anterior că posibilitățile sistemului S-400 permit celor care îl dețin să înțăleagă și să apreciez mult mai bine potențialul avionului de vânătoare F-35. Acest lucru, potrivit lui Wolters, „nu este în beneficiul NATO”.

  Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
  © Sputnik / Михаил Климентьев

  Comandamentul alianției vrea să știe cât timp și cât de aproape de S-400 din Turcia vor zbura F-35. Se presupune că în afară de transmiterea directă a componentelor sistemului de apărare antiaeriană partea rusă va instrui militarii turci să lucreze cu aceasta, având un prilej să studieze capacitățile F-35.

  Potrivit general-locotenentului Forțelor Aeriene ale SUA în retragere, David Deptula, integrarea S-400 în sistemul de apărare antiaeriană al membrului NATO va determina un transfer de întâietate tehnologică de la avionul de luptă american către sistemele rusești de apărare antiaeriană.

  Anterior, ministrul Apărării al Turciei, Hulusi Akar, a declarat că sistemul S-400 va fi instalat începând cu octombrie 2019. Contractul pentru livrarea celor patru diviziuni ale S-400 are o valoare de peste 2,5 miliarde dolari. Washingtonul cere partenerilor săi turci să renunța la sistemele rusești în favoarea celor americane “Patriot”.

  Tematic

  Rachetele ruseşti S-400 pentru India: Delhi reacționează la amenințările Washingtonului
  Presa americană: „cu sistemul rusesc S-400 nu e de glumit”
  Românii, polonezii și ungurii „au încercuit” sistemele S-300, S-400 și Buk
  Canal TV american: Sistemul rus de apărare aeriană S-400, mai bun decât cel american
  În plină criză cu Ucraina, Rusia consolidează apărarea în Crimeea cu sisteme S-400
  Turcia a respins propunerea SUA de a renunța la achizițiile de S-400 rusești
  Erdogan: SUA exercită presiuni asupra Turciei din cauza S-400
  Tagurile:
  F-35, Turcia, SUA, S-400


  Știrile Zilei