17:36 07 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
  176511

  Camera inferioară a Parlamentului britanic va vota marți cu privire la Acordul guvernului privind Brexit, la două luni după ce a fost respins, în ianuarie, cu 432 de voturi împotriva a 202. Ce va aduce noul vot și ce se va întâmpla dacă votul nu va trece.

  BUCUREŞTI, 12 mart – Sputnik, Doina Crainic. Premierul britanic Theresa May va aduce din nou în Parlament Acordul privind Brexit, pentru a fi supus unui al doilea vot.

  Dacă acordul guvernului nu va trece de vot marți, miercuri va avea loc un vot asupra unui scenariu fără acord, potrivit Sputnik Internaţional. Dacă şi acesta va fi respins, va avea loc joi un vot pentru extinderea perioadei articolului 50. După votul zdrobitor de respingere, May a fost însărcinată cu renegocierea acordului cu Uniunea Europeană.

  Luni, premierul britanic și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunțat că au convenit cu privire la termenii neschimbaţi ai Acordului, deși au fost adăugate două documente: unul care garantează că UE nu va folosi așa-numita „plasă de siguranţă” - un protocol menit să asigure o graniță deschisă între cele două Irlande în cazul unui Brexit fără acord – ca pe o „capcană” pentru Regatul Unit și va permite Londrei să se retragă din Uniunea vamală; iar celălalt stabilește un cadru pentru înlocuirea opțiunii „plasei de siguranţă” cu o soluție mai bună până în decembrie 2020.

  Planul privind „plasa de siguranţă” va menține Regatul Unit în uniunea vamală cu UE, menținând Irlanda de Nord pe piața unică a bunurilor UE.

  Euroscepticii care pledează pentru un Brexit dur susţin că „plasa de siguranţă” va determina Regatul Unit să se supună normelor comerciale ale UE pe termen nelimitat. Aceştia cer un Brexit dur fără acord, care va „elibera” Marea Britanie de regulile si obligatiile faţă de UE.

  UE, reprezentată de negociatorul său pentru Brexit, Michel Barnier, a confirmat că UE a fost de acord cu o „interpretare cu caracter constrângător din punct de vedere juridic” a acordului de retragere, care include opțiunea ca Marea Britanie să părăsească unilateral Uniunea vamală.

  Vorbind în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul, Juncker a cerut Consiliului European și parlamentarilor britanici să aprobe documentele negociate.

  Totuşi, nu se aşteaptă ca votul cu privire la „noul” acord să treacă. Amânarea Brexit este posibilă tehnic, chiar dacă deputații nu reușesc să convină asupra acestui lucru. Premierul May ar putea să mai ceară o scurtă întârziere tehnică pentru a trece legislația necesară în cazul ieşirii din UE. Acordul final cu privire la extinderea Brexit trebuie semnat în timpul următorului summit UE, programat pentru 21-22 martie.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)

  Tematic

  Brexit: Veste uriaşă pentru românii din UK dată de nogiciatorul şef al UE, Michel Barnier
  Brexit: haosul, prelungit pentru multe luni. Amânarea ieşirii din UE, al doilea referendum
  Brexit - Important pentru români: Se va mai putea călători doar cu buletinul în UK?
  Brexit: Ce se va întâmpla cu românii din UK - Sectoarele cu nevoie şi mai mare de angajaţi
  Tagurile:
  vot, Acord, Brexit


  Știrile Zilei