10:49 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Groenland

  Dezvăluirea oamenilor de ştiinţă: Consecințele radioactive ale unei „apocalipse solare”

  CC0 / Pixabay / Prins Christian Sund
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  22650

  Un studiu asupra miezurilor de gheață din Groenlanda a dezvăluit că, acum 2.500 de ani, a avut loc o explozie solară uriaşă, un dezastru care ar fi putut anihila civilizația umană așa cum o știm, potrivit cercetătorilor.

  BUCUREŞTI, 12 mart – Sputnik, Doina Crainic. Cercetătorii suedezi au descoperit că, în jurul anului 660 î.Hr., s-a produs o explozie solară uriaşă. Consecințele acesteia au fost dezvăluite prin studiul asupra ghețurilor din Groenlanda, susține revista PNAS, citată de Sputnik France

  Dacă un astfel de fenomen ar fi avut loc mai târziu, ar fi cauzat anihilarea civilizației actuale, potrivit oamenilor de știință.

  Această descoperire sugerează ca scenariile cele mai rele în estimarea riscurilor legate de evenimente climatice severe subestimează magnitudinea furtunilor solare, a declarat Raimund Muscheler, profesor de ştiinţe, specializat în perioada cuaternară, la Universitatea Lund din Suedia, citat de The Guardian.

  Echipa lui Muscheler a analizat două miezuri de gheață extrase din calota glaciară a Groenlandei și a constatat că acestea conțin izotopi de beriliu și clor datând din jurul anului 660 î.Hr. Acestea par a fi reziduurile radioactive ale unei furtuni solare care a afectat grav atmosfera.  Știrile Zilei