17:48 28 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.77
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  3968290

  Temerea Occidentului se referă la creșterea influenţei economice şi politice a unei mari puteri mondiale, iar SUA a făcut mari presiuni asupra Italiei, fără a motiva concret care ar fi obiecțiile.

  BUCUREȘTI, 20 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. O adevărată lovitură de teatru în Europa: Italia, țară aflată într-un remarcabil reviriment sub conducere echipei Conte – Salvini nu a ținut seama de obiecțiile Washington-ului și Bruxelles-ului și a decis să se alăture celui mai mare program de investiții mondial -  Iniţiativa ”Noul Drum al Mătăsii”, un demers propusă și susținut de China.

  Astfel, cu doar câteva zile înainte de vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Italia, premierul Giuseppe Conte a anunțat această decizie a guvernului de la Roma.

  Premierul italian a ținut să sublinieze că, din partea țării sale, semnarea unui memorandum de înţelegere pentru participarea la uriașul proiect economic nu ar trebui să afecteze relația și poziția Italiei în NATO sau UE.

  Cu alte cuvinte, o sfidare a intențiilor hegemonice ale SUA și UE – sau o afirmare a suveranității Italiei – țara lui Salvini fiind prima din grupul G7 care se alătură Chinei, puterile Occidentului refuzând în 2018 să semneze o declaraţie comună privind proiectul chinez.

  Mai mult, pentru SUA și UE este o adevărată sfidare și având în vedere eforturile pe care le depun pentru boicotarea marilor firme chineze, dar și a investițiilor occidentale ale marii puteri de la Răsărit.

  ”Noul Drum al Mătăsii” este cel mai mare proiect de infrastructură din istorie, care va lega pe uscat dar asigurând și conexiuni maritime, China de Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

  Temerea Occidentului se referă la creșterea influenţei economice şi politice a Chinei, iar Washington-ul a făcut mari presiuni asupra Italiei, fără a se expune concret care ar fi motivele pentru care Roma ar trebui să refuze intrarea într-o asemenea afacere de anvergură.

  Începând de mâine, preşedintele chinez Xi Jinping va efectua un turneu european (21 - 26 martie), urmând să viziteze Italia, Franţa şi Monaco.

  Tematic

  Salvini: „Franța are un Președinte foarte prost. Sper că francezii se vor debarasa de el”
  Paris: declarațiile lui Salvini ce a chemat la vot contra lui Macron sunt "inacceptabile"
  Exclusiv! Mutarea anului: Salvini cheamă PSD-ul să se alăture suveraniștilor europeni
  Salvini, mesaj superb pentru români și… încurajări pentru Guvernul PSD!
  Salvini către francezi: Nu mai votați cu partidul lui Macron!
  Tagurile:
  Italia, Matteo Salvini


  Știrile Zilei