01:15 19 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.68
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.72
  In this image from TV, Britain's Prime Minister Theresa May gives a statement to parliament Monday July 9, 2018.

  Brexit, Theresa May: Marea Britanie nu va părăsi UE pe 29 martie

  © AP Photo / Parliamentary Recording Unit
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (560)
  80901

  Premierul britanic Theresa May a declarat că țara sa nu va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie, după cum era planificat inițial, dar a spus că Brexit nu va fi amânat mai târziu de 30 iunie.

  BUCUREŞTI, 21 mar - Sputnik. "Au trecut aproape trei ani de când oamenii au votat să părăsească Uniunea Europeană", a declarat May într-un mesaj adresat miercuri națiunii.

  "A fost cel mai mare exercițiu democratic din istoria țării noastre și am venit în funcție cu promisiunea de a-l duce până la capăt. În martie 2017 am declanșat procesul de la articolul 50 pentru Regatul Unit de ieșire din UE și Parlamentul l-a susținut în totalitate".

  ​"Doi ani mai târziu, deputații nu au reușit să cadă de acord asupra unei modalități de a pune în aplicare retragerea Regatului Unit. În consecință, acum nu vom avea în timp util un Acord pe 29 martie. Iar această întârziere este un regret mare pentru mine. Şi sunt absolut sigură că voi, publicul, ați avut destule pe acest subiect", a spus May.

  Era planificat ca Regatul Unit să părăsească UE pe 29 martie 2019, însă guvernul britanic nu a reușit să ratifice un acord semnat între Londra și Bruxelles și a lăsat țara în incertitudine, fără o politică negociată, relații diplomatice sau economice după sfârșitul lunii.

  "Sunteţi obosiţi de lupte, aţi obosit de jocurile politice și de rândurile de procedură arcane", a spus May publicului. "Sunt de acord, eu sunt de partea dumneavoastră. Acum este timpul ca deputații să decidă", a spus premierul, scrticând parlamentarii că nu au reușit să ajungă la un acord și au fost doar dispuși să enumere "ce nu doresc".

  "Vor oare [deputații] vor să părăsească UE cu un acord care să reflecte rezultatul referendumului, care să preia controlul asupra banilor, frontierelor și legilor noastre, protejând în același timp locul de muncă și securitatea națională? Vor să ieşim fără un acord? Sau nu vor deloc să ieşim, provocând potenţiale daune ireparabile încrederii publice, nu numai în această generație de politicieni, ci și în întregul proces democratic? Este timpul să luăm o decizie".

  Şi Theresa May, şi Camera Comunelor au respins în profunzime ideea unui Brexit "fără acord". May a declarat miercuri că i-a scris președintelui Consiliului European, Donald Tusk, solicitând extinderea datei de ieşire până la 30 iunie.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (560)

  Tematic

  Românii din Marea Britanie post-Brexit: 3000 de noi locuri de muncă în acest sector
  Românii din Marea Britanie: Cu cât se amână Brexit - 5 lucruri ce trebuie ştiute
  Brexit: un al treilea vot, blocat în Parlament. Acordul, fundamental schimbat
  Guvernul României, Brexit: drepturile sunt garantate, respectând principiul reciprocității
  Oficial: Londra a cerut Bruxellesului amânarea datei Brexit
  Tagurile:
  UE, Theresa May, Brexit


  Știrile Zilei