15:58 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  Londra

  UE a ajuns la un consens cu privire la cererea Theresei May de amânare a Brexit

  © AFP 2019 / DANIEL LEAL-OLIVAS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (558)
  211201

  Potrivit unor surse de la o reuniune a ambasadorilor europeni, care a avut loc miercuri seara, UE a ajuns la un consens cu privire la cererea Theresei May de întârziere a Brexitului.

  BUCUREŞTI, 21 mart – Sputnik, Doina Crainic. Premierul britanic Theresa May solicită în prezent o amânare a aplicării articolului 50 până la 30 iunie, pentru a-i determina până atunci pe parlamentari să adopte legislația necesară, dar numai dacă deputații aprobă planul privind Brexit săptămâna viitoare.

  Dar, potrivit surselor de la o reuniune a ambasadorilor europeni, care a avut loc miercuri seara, UE a ajuns la un consens, stabilind că Marea Britanie trebuie să părăsească blocul până la 23 mai, chiar înainte de alegerile europene, şi nu mai târziu de această dată, potrivit Sputnik Internaţional

  „22 mai trebuie să fie termenul-limită. Motivul este că trebuie să existe un mesaj foarte clar din partea Consiliului European”, a spus un diplomat de rang înalt.

  „Spunem da unei scurte amânări, cu condiția ca premierul să obţină din partea Camerei Comunelor aprobarea pentru acord. Dar, dincolo de această [dată], este cu totul complicat. [Alegerile] nu pot avea loc fără ca membrii britanici ai PE să fi fost aleși”, a adăugat acesta.

  Unele state membre au fost de acord cu o „perioadă mai lungă, altele, cu o perioadă mai scurtă”, dar au convenit că până la 22 mai este perioada maximă permisă.

  Liderii europeni vor purta discuții suplimentare în această după-amiază și vor cere o aprobare unanimă a datei amânării, care va fi notată în comunicatul redactat în urma summitului.

  „Va fi o problemă legată de [termenul până în] luna iunie. Nu este absolut deloc în interesul Uniunii Europene ca [termenul amânării] să depășească data alegerilor europene”, a declarat pentru Guardian coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt.

  Comisia Europeană a ajuns la consensul că poate aproba o prelungire care să nu depăşească 23 mai decât în cazul în care vor fi aleși deputați europeni britanici. 1 iulie a fost „pragul legal” pentru extinderea articolului 50, având în vedere că Parlamentul European se va reuni la 2 iulie.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (558)

  Tematic

  Guvernul României, Brexit: drepturile sunt garantate, respectând principiul reciprocității
  Oficial: Londra a cerut Bruxellesului amânarea datei Brexit
  Brexit: Bruxelles-ul respinge amânarea ieşirii UK din UE. May are două opţiuni
  Brexit, Theresa May: Marea Britanie nu va părăsi UE pe 29 martie
  Tagurile:
  Brexit, UE, Theresa May, Theresa May


  Știrile Zilei