05:59 19 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  În Polonia a fost desfășurat un batalion NATO

  National Interest a propus un scenariu al războiului NATO - Rusia

  © Sputnik / Стрингер
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  61114

  Revista americană National Interest a modelat declanșarea unei război între NATO și Rusia și a propus o soluție pentru slăbirea pozițiilor Moscovei.

  BUCUREȘTI, 25 mart – Sputnik. Publicația The National Interest a modelat declanșarea unui război între Rusia și NATO în Europa și a propus alianței o metodă de neutralizare a Moscovei.

  Autorul articolului, Michael Peck, face trimitere a un studiu al Centrul pentru evaluări strategice și bugetare (CSBA) din SUA, potrivit căcruia în cazul unui conflict ipotetic Rusia va fi capabilă să ocupe o parte a Estoniei, Letoniei și Lituaniei până la o intervenție a aliaților.

  "Consecințele unei înfrângeri chiar și într-un război limitat cu Rusia pe continentul european ar putea deveni fatale pentru unitatea alianței", citează Peck o afirmație din document.

  Experții presupun că incapacitatea de apărare a aliaților va submina încrederea membrilor blocului față de Washington și va duce la niște schimbări geopolitice în Europa.

  Exerciții miltiare
  © Sputnik / Евгений Епанчинцев

  Se menționează că unul din marele avantaje ale Moscova va deveni poziționarea geografică a bazelor militare rusești.

  Pentru prevenirea unui astfel de scenariu, analisștii au propus o schemă defensivă, potrivit căreia Polonia va devenit un element-cheie în apărarea întregii Europe de Est. Autorii documentului au îndemnat NATO să desfășoare pe teritoriul acestei țări a unei diviziuni americane complete, scrie NI.

  “Un scenariu potrivit căruia Rusia va încerca să ocupe podul spre Kaliningrad prin Lituania reprezintă un exemplu a felului în care armata poloneză ar putea juca un asemenea rol”, scrie Peck, făcând trimitere la raportul Centrul pentru evaluări strategice și bugetare.

  Experții consideră că o armată poloneză bine dotată ar putea să acopere o parte a teritoriilor, să ajute NATO cu întăriri și să se ocupe cu culegeri de informații.

  În același timp, autorii documentului subliniază că tehnica militară sovietică poloneză este una depășită, iar reechiparea armatei conform standardelor occidentale necesită investiții financiare semnificative.

  “Dacă pentru descurajarea Rusiei nu este suficientă o singură brigadă, oare va fi suficientă o singură divizie?”, se întreabă autorul.

  Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat că țara sa intenționează să devină un nucleu al prezenței NATO și SUA în regiune.

  Varșovia a propus Washingtonul desfășurarea permanentă pe teritoriul polonez a unei divizii americane de tancuri și blindate, oferindu-se să-și asume cheltuielile în sumă de 1,5 – 2 miliarde de dolari. Propunerea a fost înaintată în afara cadrului NATO, în ordine bilaterală. Atunci, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a propus numirea acestei baze – “Fort Trump”.

  În prezent, pe teritoriul Poloniei se află 4,5 mii militari americani.

  Tematic

  În caz de război cu Rusia, S-400 vor priva America din prima zi de control asupra cerului
  Presa germană: NATO se pregătește de un război cu Rusia
  "Un nou război rece este posibil": militarii NATO exersează un avertisment pentru Rusia
  Opinia expertului: NATO se pregătește de un război cu Rusia
  Cum ar începe un război nuclear între SUA și Rusia – explicația expertului
  SUA întrezăresc riscul de a pierde un eventual război cu Rusia
  Poroșenko a vorbit despre amenințarea unui "război pe scară largă" cu Rusia
  Germania cere ca Rusia să-i întoarcă trofeele de război
  De ce un război între Rusia și SUA ar fi catastrofal pentru omenire
  Tagurile:
  NATO, SUA, Război, Rusia, Polonia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei