18:39 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
  3664 0 0

  Viitorul cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit depinde în mare măsură de Ministerul de Interne și de decizia acestuia de a abroga legea privind libera circulație în Marea Britanie prin amendamente aduse legislației primare și secundare.

  BUCUREŞTI, 26 mart – Sputnik, Doina Crainic. Acest scenariu ar putea determina dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană cu sau fără un acord.

  Comisia mixtă cu privire la drepturile omului din Marea Britanie (JCHR) a emis un raport în care avertizează că, în urma acțiunilor guvernului, cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie ar putea să-și piardă drepturile la libera circulație, la locuință și la securitate socială, în baza prevederilor Legii imigrației

  Dacă va fi adoptat, Proiectul de Lege 2017-19 privind Coordonarea în materie de Imigrație și Securitate socială (referitor la retragerea din UE), îi va aduce pe cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie sub incidenţa legislației interne privind imigrația. Sistemul de imigraţie post-Brexit va fi pus în aplicare prin Normele privind imigrația, elaborat de secretarul de stat pentru Ministerul de Interne, în temeiul secțiunii 3 din Legea privind imigrația din 1971.

  Proiectul de lege urmează să treacă prin stadiul de dezbatere si printr-o a treia lectură la o dată care urmează să fie anunțată. Modificările se pot face în stadiul de dezbatere și se iau în considerare de către președinte.

  JCHR subliniază că „asigurarea drepturilor cetățenilor depinde, prin urmare, de măsurile luate de miniștri” și propune amendamente la proiectul de lege privind imigrația, pentru a evita menţinerea cetățenilor europeni din Regatul Unit într-o stare de incertitudine, potrivit Sputnik Internaţional

  „Când vine vorba de drepturi, faptul de a promite că totul va fi rezolvat în viitor nu este suficient, trebuie să existe o garanție, motiv pentru care Comisia a reintrodus garantarea drepturilor în textul proiectului de lege”, a declarat Harriet Harman, Președintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Parlamentul Marii Britanii.

  Partidul Liberal Democrat a declarat că menţinerea incertitudinilor privind drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie reprezintă „un haos absolut”. Totuşi, este de datoria deputaților din Parlament, inclusiv a deputaților liberali democraţi, să propună amendamente favorabile cetăţenilor europeni la proiectul de lege privind imigrația și să lupte pentru includerea acestora în legislație.

  Cetățenii europeni care locuiesc în Regatul Unit au fost invitați de guvern să solicite obţinerea statutului permanent sau temporar pentru a-și asigura statutul post-Brexit. Termenul-limită de depunere a cererilor este 30 iunie 2021.

  Ministerul britanic de Interne a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că, în cazul unei ieşiri fără acord, cetățenii europeni vor putea intra în Regatul Unit pentru a vizita, a lucra sau a studia după 29 martie 2019. Pentru șederi mai lungi de trei luni, vor avea nevoie să obţină o permisiune de şedere temporară.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)

  Tematic

  Brexit - Important pentru români: Se va mai putea călători doar cu buletinul în UK?
  Românii din UK. Surpriză: ce s-a întâmplat cu sentimentele anti-imigraţie ale britanicilor
  Românii din UK: Extinderea articolului 50, „dezastruos pentru viitorul Regatului Unit”
  Brexit: Ce se va întâmpla cu românii din UK - Sectoarele cu nevoie şi mai mare de angajaţi
  Brexit: Reacţia României după respingerea Acordului - ce se întâmplă cu românii din UK
  Brexit fără acord: măsuri urgente pentru a proteja UK. Modificări în tarife
  Brexit: Bruxelles-ul respinge amânarea ieşirii UK din UE. May are două opţiuni
  Tagurile:
  Brexit, Avertisment, Drepturi, cetățeni UE, UK

  Știrile Zilei