21:18 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Lire sterline

  Post-Brexit fără acord: cum vor fi afectaţi românii din Marea Britanie–Totul se va scumpi

  © Sputnik / Владимир Трефилов
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (621)
  441120

  După ce Camera Comunelor din Parlamentul britanic a respins vineri pentru a treia oară Acordul de retragere propus de May, Marea Britanie riscă să iasă din UE fără un acord pe 12 aprilie. Potrivit experţilor, consecinţele nu vor fi deloc pozitive. Totul se va scumpi, taxele vor creşte. Iată care sunt cele mai importante efecte.

  BUCUREŞTI, 31 mart – Sputnik, Doina Crainic. Pentru consumatorii britanici şi cei europeni, una dintre primele consecinţe care vor fi resimţite puternic vor fi taxele de roaming. Serviciul, care acum este gratuit în interiorul UE, va genera costuri pentru cei care trec Canalul Mânecii sau frontiera irlandeză, potrivit Ziarul Românesc UK

  De asemenea, cardurile bancare vor avea taxe suplimentare, iar procedurile vor fi mai lente. De asemenea, clienții băncilor de investiții cu sediul în Regatul Unit nu vor mai putea apela la serviciile lor financiare din UE. Numeroase instituții și-au înființat filiale pe continent pentru a evita perturbările.

  Vor fi afectate şi mii de firme care importă sau exportă în Regatul Unit, fiindcă vor trebui să completeze noi declarații vamale și ar putea plăti noi taxe.

  Pentru a încerca să atenueze unele dintre aceste efecte, Regatul Unit a anunțat lansarea unui sistem de trasee geografice protejate pentru produsele alimentare precum whisky-ul scoțian sau brânza Stilton, până acum recunoscute pe etichetele europene. Guvernul a sfătuit producătorii să ceară obținerea unui statut de protecție în UE.

  De asemenea, Regatul Unit a mărit stocurile de medicamente pentru a beneficia de 6 săptămâni suplimentare de rezerve. Deşi va părăsi Agenția europeană a medicamentului, ţara va continua să recunoască temporar testele și certificatele europene, pentru a evita o procedură dublă și o ruptură a lanțului de aprovizionare.

  Totodată, în cazul lipsei unui acord, companiile aeriene britanice și cele europene vor pierde automat dreptul de a efectua zboruri între UE și Regatul Unit. Astfel, pentru a evita haosul la aeroporturi, autoritățile britanice și cele europene vor trebui să încheie acorduri reciproce pentru a permite menținerea legăturilor aeriene. Același lucru se va întâmpla şi în cazul serviciului de tren Eurostar, dar și a altor operatori feroviari, ca și transportatorii rutieri.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (621)

  Tematic

  Parlamentul britanic respinge 8 variante de Brexit propuse: May, gata să demisioneze
  Petiţie anti-Brexit, semnată de 5,8 mil, respinsă -„UE nu-i poate trăda pe cei 6 milioane”
  Ziua Brexit: deputaţii din Camera Comunelor, chimpanzei într-o operă de artă satirică
  Ziua în care UK trebuia să iasă din UE: 29 martie aduce un alt vot în loc de Brexit
  Deputații britanici au respins Acordul Brexit a treia oară - ce urmează
  Berlinul: Germania și UE sunt pregătite de un Brexit fără un acord
  Tagurile:
  Creșterea prețurilor, români în londra, Londra, Marea Britanie, Brexit


  Știrile Zilei