23:21 10 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.27
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan

  Scandal monstru în NATO! SUA, decizie dură față de Turcia, dar Erdogan nu cedează!

  © AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  67390

  Erdogan: ”Suntem o țară independentă, nu suntem sclavi”, Turcia a fost un partener vital în programul cu SUA, dar a fost afectat de depășiri de costuri, întârzieri și probleme de performanță.

  BUCUREȘTI, 2 apr - Sputnik, Evan Răutu. Statele Unite au oprit expedierea echipamentelor destinate avioanelor de luptă F-35 din Turcia. Măsura Washingtonului vine după ce Ankara decis să meargă înainte cu achiziționarea sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400.

  Până acum, Turcia a primit doar o singură unitate a avionului de vânătoare de generația a cincea, transmite Russia Today, dar toate transporturile actuale și viitoare de echipamente legate de aeronave au fost sistate, a declarat Pentagonului – până când Ankara va renunța la cumpărarea sistemului rusesc S-400.

  Fiind unul dintre cei mai importanți aliați din NATO ai SUA, Turcia a planificat să comande 100 de aparate F-35 și a semnat un contract pentru a produce fuselaje și alte componente pentru aparate de generație următoare. Cu toate acestea, congresmenii americani au decis să excludă Turcia din program, temându-se că achiziția planificată a sistemului S-400 vor oferi rușilor posibilitatea de a învăța cum să urmărească și să focalizeze avionul american.

  Dar, situația rămâne încordată, pentru că deși președintele Donald Trump a semnat o decizie (anul trecut) pentru a bloca transferul avioanelor F-35 către Turcia, dar Biroul pentru Programul Comun F-35 a declarat că va executa livrarea în conformitate cu planurile existente.

  Săptămâna trecută, patru senatori americani au introdus un alt proiect de lege pentru a interzice livrarea avioanelor până când Ankara nu va fi de acord să renunțe la acordul pentru S-400.

  Pe de altă parte, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat ferm: ”Contractul cu Rusia pentru S-400 va rămâne în vigoare și aceste sisteme defensive vor fi livrate Turciei”.

  ”Suntem o țară independentă, nu suntem sclavi”, a declarat la începutul lui martie președintele Erdogan. ”Afacerea cu Rusia face Turcia să se gândească la dezvoltarea la următoarea generație a sistemelor de apărare antiaeriană rusești, S-500, odată ce acestea vor intra în funcțiune în 2020”, a declarat președintele Turciei.

  Prima dintre cele patru baterii S-400 va fi livrată Turciei chiar în luna iulie, în ciuda eforturilor Washingtonului de a-și convinge aliatul NATO să renunțe la sistemul rus și să achiziționeze sistemul ”Patriot”, mai scump, produs de americanii de la Raytheon.

  ”Turcia a fost un partener vital în programul F-35, dar a fost afectat de depășiri de costuri, întârzieri și probleme de performanță, fiind în același timp cel mai scump proiect al armatei americane până în prezent”, comentează Russia Today.

  Pe de altă parte, Turcia face pentru F35 o parte din fuselaj, tren de aterizare și display-uri din cabina de pilotaj - și a investit circa 1,25 miliarde de dolari în program.

  În ciuda acestei contribuții a Turciei, oficialii americani au declarat săptămâna trecută că Washingtonul poate continua și fără componentele turcești - deși acest lucru va duce și mai mult costul proiectului, apreciază Russia Today

  Primul avion F-35 a fost livrat în Turcia la o ceremonie în Texas, în iunie anul trecut. Cu toată disputa dintre Ankara și Washington, piloții turci au fost instruiți pentru F-35 la o bază aeriană din Arizona, începând cu luna iulie 2018.

  Tematic

  Canal TV american: Sistemul rus de apărare aeriană S-400, mai bun decât cel american
  În plină criză cu Ucraina, Rusia consolidează apărarea în Crimeea cu sisteme S-400
  Turcia a respins propunerea SUA de a renunța la achizițiile de S-400 rusești
  Erdogan: SUA exercită presiuni asupra Turciei din cauza S-400
  Çavuşoğlu: Nimeni nu poate interzice Turciei să cumpere S-400
  Tagurile:
  Rusia, S-400, NATO, F-35, Turcia


  Știrile Zilei