16:30 20 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13340

  Guvernul Austriei a anunțat că introduce o taxă de cinci la sută pentru marile companii online.

  BUCUREȘTI, 4 apr – Sputnik. Austria a propus miercuri o taxare a giganților internetului, precum Google și Facebook, cu cinci la sută din profitul obținut din publicitatea online. Taxa depășește pe cea din Franța, dar și taxele pe care intenționează să le introducă alte state ale UE, anunță portalul The Local.

  Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat că taxa are drept scop stoparea "inechității", odată ce giganții și-au redirecționat vânzările lor prin filialele stabilite în statele membre cu taxe mai mici.

  Guvernul speră că în cazul în care noua taxă va fi aprobată de Parlament, statul va obține peste 200 de milioane de euro pe an, începând cu anul 2020.

  Ținta acestuia sunt afacerile cu un venit anual global de cel puțin 750 de milioane de euro, dintre care 25 de milioane sunt obținute în Austria.

  Potrivit altor planuri anunțate miercuri de executivul din Viena, Austria intenționează să impună înregistrarea obligatorie a platformelor de rezervare online, inclusiv a gigantului de home-sharing “Airbnb”.

  De asemenea, va fi eliminată scutirea de TVA pentru mărfurile vândute online cu o valoare mai mică de 22 euro.

  Acum o lună, Franța a aprobat o lege care introduce așa-numita “taxa GAFA” (Google, Apple, Facebook și Amazon) de trei procente pentru publicitatea online, site-uri web și revânzarea datelor private.

  Ministrul Finanțelor, Hartwig Loeger, a declarat că Austria își dorește o taxă mai mare drept o recompensă pentru toată perioada în care marile companii au evitat orice taxare.

  O parte din bani obținuți de bugetul de stat vor fi utilizate pentru susținerea digitalizării media din Austria, a declarat el.

  În Franța taxa va fi aplicată retroactive pentru profiturile obținute începând cu 1 ianuarie 2019, bugetul de stat urmând să obțină 400 milioane de euro în acest an și 650 milioane în 2022.

  Alte state, inclusive Marea Britanie, Spania, Japonia, Singapore și India intenționează să introduce scheme similar.

  După eșuarea tentativelor de a ajunge la un consens la nivelul Uniunii Europene în această problemă, Franța a anunțat că intenționează să identifice un teren comun în această chestiune cu membrii din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a ajunge la un acord mondial până în anul viitor.

  Tematic

  Cenzură: Facebook a eliminat paginile Sputnik
  Fiecare al doilea român are cont de Facebook
  Google și Twitter nu au găsit „mâna Moscovei” în alegerile din SUA
  Facebook a căzut! De ce nu merge? Anunțul oficial
  Sunt oare Google și Facebook instrumente de manipulare politică
  Nouă reacție a Facebook - ce spun despre un eventual atac cibernetic
  Facebook ar fi sub urmărire penală pentru tranzacții secrete de partajare a datelor
  Mișcare neașteptată după căderea Facebook, Instagram și WhatsApp
  Alertă: Facebook vrea să își creeze propriile știri și să controleze adevărul
  Comisia Europeană a aplicat o amendă de miliarde pentru Google
  Tagurile:
  Taxe, Google, Facebook, Austria

  Știrile Zilei

  • Grupul de Comunicare Strategică informează că, în ultimele 24 de ore, 1.231 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus şi alte 33 au murit, numărul total al deceselor ajungând la 4.435. Care este situaţia pe fiecare judeţ.

   55
  • Marea Britanie introduce noi măsuri drastice pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, în contextul creşterii numărului de cazuri. Persoanele care încalcă regulile riscă o amendă uriaşă, de 10.000 de lire sterline.

   794
  • Город

   După un episod de vreme rece, meteorologii anunţă că, în următoarele zile, vremea se schimbă din nou. Astfel, vom avea parte iar de temperaturi de vară în ultima decadă a lunii septembrie. Unde va fi cel mai cald.

   168