17:18 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Michel Barnier

  Michel Barnier: durata amânării Brexit după noua dată-limită depinde de acest lucru

  © REUTERS / WOLFGANG RATTAY
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (598)
  92110

  Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a insistat asupra faptului că durata amânării Brexit după noua dată-limită stabilită, de 12 aprilie, depinde de „scopul” pentru care premierul Theresa May ar solicita extinderea procesului.

  BUCUREŞTI, 9 apr – Sputnik, Doina Crainic. În cadrul unei conferințe de presă din Luxemburg, Barnier a afirmat că Bruxelles-ul este dispus să acorde lui May mai mult timp pentru a obține un consens din partea Parlamentului britanic asupra unui acord privind Brexit, însă trebuie prezentat un plan clar celor 27 de state membre ale UE.

  „Durata unei amânări trebuie să fie în funcţie de scopul pentru o astfel de prelungire”, a declarat Barnier, potrivit RT.

  În ajunul unui summit al UE cu privire la criza legată de Brexit, negociatorul-șef al blocului a afirmat că Declarația politică, care stabilește viitoarele relaţii dintre Marea Britanie și UE, ar putea fi îmbunătățită și modificată „în câteva ore sau zile”, dacă discuțiile din parlamentul de la Londra cu privire la un nou plan dau rezultate.

  De asemenea, Barnier a dezminţit speculaţiile că negocierile privind acordul de retragere ar putea fi redeschise, insistând că nu vor mai exista negocieri în acest sens.

  Declaraţiile vin în contextul în care prim-ministrul încearcă să obțină concesii de la doi mari lideri europeni, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Se așteaptă ca May să ceară extinderea articolului 50 până la data de 30 iunie. May va participa la o reuniune de urgență a UE la Bruxelles, miercuri, când toate statele membre vor vota cu privire la o amânare.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (598)

  Tematic

  Premierul britanic, Theresa May a cerut Bruxellesului amânarea Brexit
  Marea Britanie emite pașapoarte post-Brexit, înainte de a părăsi efectiv UE
  Haosul post-Brexit: cetăţenii europeni, avertizaţi că se vor confrunta cu aceste probleme
  Ruxit ar fi o „lovitură” similară cu Brexit – secretarul general al Consiliului Europei
  Tagurile:
  Michel Barnier


  Știrile Zilei