08:07 24 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.70

  Comori Notre Dame, ameninţate de foc: Fragment din Crucea adevărată și Coroana de spini

  © Sputnik / Dominique Boutin
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  137620

  Dintre relicvele de mare preţ păstrate la Catedrala Notre Dame din Paris, Coroana de spini și un fragment din Crucea Mântuitorului sunt cele mai venerate. Starea acestora nu se cunoaşte încă, în contextul în care catedrala veche de 850 de ani este cuprinsă de flăcări.

  BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik, Doina Crainic. Un fragment care se consideră că este din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, precum și Coroana de spini pe care a purtat-o au fost păstrate în catedrală timp de secole. Cercul împletit, legat cu fir de aur, are aproximativ 70 de spini atașați. Relicvele au fost obținute de la Imperiul Bizantin în 1238 și au fost aduse la Paris de regele Ludovic al IX-lea.

  Notre-Dame este cel mai vizitat monument din capitala franceză. Peste 12 milioane de persoane vizitează catedrala în fiecare an, fiind cel mai vizitat monument din Paris, pe al doilea loc fiind Luvrul sau Turnul Eiffel, potrivit statisticilor oficiale, scrie RT

  Catedrala a fost distrusă și restaurată de mai multe ori în istoria sa de 850 de ani, dar niciodată nu a fost avariată atât de sever ca în timpul incendiului izbucnit luni, care a determinat prăbuşirea completă a acoperişului şi a turlei.

  Construcția la catedrala originală, aflată pe insula centrală din Paris (Ile de la cite), a început în 1163 și a fost în mare parte finalizată până în 1260. În anii 1500 a fost completată cu contraforturi suplimentare, care să susţină structura gotică impunătoare.

  În exteriorul catedralei există sculpturi și reliefuri care ilustrează povestirile din Biblie, de exemplu, fațada de vest înfăţişează Judecata de Apoi, precum și capete de balauri și alte creaturi monstruoase.

  Catedrala a fost ținta mai multor comploturi teroriste în ultimii ani. În februarie 2017, patru persoane au fost arestate în Montpelier, sub acuzația de complotare pentru un atac asupra catedralei. De asemenea, în septembrie 2016, o mașină plină cu explozivi a fost găsită în afara Notre Dame.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  Donald Trump sugerează cum poate fi stins incendiul de la Catedrala Notre-Dame
  Macron şi-a anulat adresarea planificată către națiune din cauza incendiului la Notre-Dame
  Focul se extinde spre unul dintre turnurile dreptunghiulare din fața Notre Dame
  Tagurile:
  Incendiu, Paris, Notre Dame


  Știrile Zilei