06:20 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Incendiu la catedrala Notre Dame

  Incendiul la Notre Dame – accident sau atac? Luni de incendieri ale bisericilor în Franţa

  © AP Photo / Kamil Zihnioglu
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  161040

  Luni, întreaga omenire a privit îngrozită cum arde Catedrala Notre Dame din Paris. Incendiul vine însă după o serie de incendieri şi acte de vandalism şi profanare a bisericilor catolice din Franţa în ultimele luni.

  BUCUREŞTI, 16 apr – Sputnik, Doina Crainic. În Franța a avut loc, în ultimul timp, o serie de incendieri a bisericilor catolice, unele dintre acestea fiind însoţite de acte de profanare a obiectelor sacre și de acte de vandalism, după cum arăta Sputnik România, într-un material pe 30 martie.

  În timp ce incendiul de la Notre Dame pare să fie un accident legat de renovarea bisericii, imaginea turlei înghițite de flăcări reprezintă o lovitură atât la adresa Catedralei istorice, precum și la adresa catolicilor, scrie RT.

  În timp ce Notre Dame este, fără îndoială, cel mai cunoscut monument care a fost afectat, a doua cea mai mare biserică din Paris, Saint-Sulpice, a fost cuprinsă de flăcări pe 17 martie, focul distrugând uşile și vitraliile din exteriorul clădirii. Mai târziu, poliția a raportat că incidentul nu a fost un accident.

  În februarie au avut loc o serie de astfel de atacuri asupra bisericilor în Franța. Într-un astfel de incident, o cruce a fost desenată din excremente umane pe zidul Notre Dame des Enfants din Nimes, vandalii prădătorind biserica și aruncând apă sfinţită în gunoi.

  În aceeași lună, altarul din Catedrala Saint-Alain din Lavaur a fost incendiat, în timp ce statui și cruci au fost distruse în incintă. Doi adolescenți au fost ulterior arestați în legătură cu incidentul.

  De asemenea, pe 4 februarie, o statuie a Fecioarei Maria a fost găsită dată jos şi distrusă în fața Bisericii Catolice Sf. Nicolae din Houilles, Yvelines. După câteva zile, la biserica Notre Dame de Dijon, Euharistia a fost împrăștiată și pânza de altar murdărită.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  Catastrofa secolului: catedrala Notre Dame în flăcări - Foto
  Incendiul de la Notre Dame: Altarul și crucea de altar au rămas intacte
  Miracolul de la Notre Dame! A urmat un gest fabulos al unui celebru miliardar!
  Viorica Dăncilă, mesaj emoționant după dezastrul de la Paris. Iohannis – gafă ciudată!
  Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins
  Tagurile:
  Notre Dame


  Știrile Zilei