22:19 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Libia

  Franța, acuzată că ar sta în spatele conflictului din Libia

  © REUTERS / ESAM OMRAN AL-FETORI
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  25220

  Ministerul de Interne al guvernului uniuniii naționale din Libia acuză Franța de susținerea Armatei Naționale Libiene, condusă de Khalifa Haftar, inclusiv prin livrare de arme.

  BUCUREȘTI, 18 apr – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Guvernului de uniune națională din Libia a declarat că suspendă orice cooperare cu Franța, acuzând Parisul de susținerea Armatei Naționale Libiene, condusă de Khalifa Belqasim Haftar.

  “Încetăm orice cooperare cu partea franceză în acordurile bilaterale din domeniul securității”, se spune în documentul publicat pe pagina oficială a MAI pe Facebook.

  E vorba inclusiv de acordurile legate de exercițiile militare comune.

  Anterior, la Tripoli a avut loc o acțiune de protest față de susținerea pe care ar acorda Franța forțelor lui Haftar, care înaintează spre Tripoli, inclusiv prin livrare de arme.

  Comandantul Armatei Naționale Libiene, Khalifa Belqasim Haftar, care initial controla doar partea de Est a țării, a ordonat pe 4 aprilie forțelor pe care le conduce să înainteze spre Tripoli “pentru a-l elibera de teroriști”. La rândul lor, trupele loiale guvernului de la Tripoli au anunțat declanșarea operațiunii “Vulcanul furiei” împotriva forțelor lui Haftar.

  Guvernul de la Tripoli a acuzat forțele lui Haftar de atacuri asupra zonelor rezidențiale și de moartea a mai multori civili.

  Ministerul Afacerilor Externe al Franței a declarat miercuri că Parisul este îngrijorat de situația din Libia și că Franța este “hotărâtă să continuie eforturile alături de poporul libian, partenerii europeni și vecinii Libiei pentru a indetifica o soluție optimă a acestui conflict”.

  Răsturnarea lui Muammar al-Gaddafi în anul 2011 a provocat o criză politică în Libia. În prezent, în această țară există o dublă putere politică. În partea de Est domină parlamentul ales de popor, iar în Vest, în orașul Tripoli, conduce un guvern de consens național cu susținerea ONU și UE, în frunte cu Fayez al-Sarraj. Autoritățile din partea de Est a țării acționează independent de Tripoli și cooperează cu Armata Națională a Libiei, care duce lupte grele cu insurgenții. ONU propune organizarea unor alegeri generale în Libia în primăvara anului 2019, în rezultatul cărora ar trebui să fie formate organe ale puterii legitime și recunoscute.

  Tematic

  Libia: Atacul din Manchester a fost planificat cu luni înainte
  Aviația americană lovește în Libia
  Povestea românului răpit în Libia - situaţia lui, încă incertă
  UE este îngrijorată de agravarea situației din Libia
  Kremlinul, despre evenimentele din Libia: Vom utiliza toate mijloacele posibile
  Președintele Parlamentului UE, despre Libia: Franța a comis o „greșeală istorică“
  Peste 18 mii de persoane s-au refugiat din cauza conflictului din Libia
  Tagurile:
  conflict, Franța, Libia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei