03:53 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  459 0 0

  Focul de la Catedrala Notre-Dame de Paris este ultimul din valul de incendieri accidentale sau deliberate ale locaşurilor de cult catolice din Franța în ultimul an. O trecere în revistă a numărului considerabil de biserici catolice incendiate într-un singur an în această ţară.

  BUCUREŞTI, 25 apr – Sputnik, Doina Crainic. Cel puțin 26 de incendii au distrus biserici și alte locaşuri de cult catolice în Franța în decurs de un an. Prezentarea video de mai jos oferă o imagine de ansamblu.

  ​Înainte de izbucnirea incendiului care a distrus parţial catedrala Notre-Dame, accidental, după cum au stabilit anchetatorii, multe alte biserici, locaşuri de cult și simboluri creștine au fost incendiate deliberat sau accidental, scrie Sputnik France. 

  Unul dintre ultimele incendii a izbucnit pe 17 martie 2019 la intrarea în biserica parizienă Saint-Sulpice. O ușă din secolul al XVIII-lea, vitralii și un basorelief au fost grav afectate. Poliția nu a exclus declanşarea deliberată a focului.

  În 2018, numărul de acte de vandalism anti-creștine în Franța s-a ridicat la 1.063, în creștere față de 2017 (1.038), potrivit ministerului de Interne, în timp ce au fost 541 de acte antisemite și 100 de acte anti-musulmane.

  În februarie 2019, cinci biserici catolice au fost vandalizate doar într-o săptămână, în Maisons-Lafitte, Houille, Dijon, Lavaur și Nîmes. Cu trei zile înainte de incendiul de la Notre-Dame, au fost distruse două uși, vitralii și orga bazilicii Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), care adăposteşte necropola regilor Franței. În legătură cu acest caz, un pakistanez a fost interogat de instanțele judecătorești.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  O oră înainte de incendiu: Fotografie făcută în fața Notre-Dame, devenită virală
  Incendiul de la Notre Dame: jihadiștii terorişti jubilează - „Așteptați următorul foc” 
  După incendiul de la Notre-Dame, noi proteste ale "Vestelor Galbene" - imagini LIVE
  A fost dezvăluită originea incendiului care a mistuit parţial Catedrala Notre Dame
  Ministrul culturii din Franţa, evaluare a stării catedralei Notre-Dame după incendiu
  Cauza incendiului de la catedrala Notre-Dame, inexplicabilă?
  LIVE: Procesul de instalare a învelișului de protecție împotriva ploii deasupra Notre-Dame
  Tagurile:
  Incendii, Biserică, Notre Dame


  Știrile Zilei