03:52 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
  43730

  Peste o mie de experţi i-au adresat o scrisoare preşedintelui francez: ce a provocat nemulţumirea acestora.

  CHIŞINĂU, 29 apr – Sputnik. Mai bine de o mie de experţi în patrimoniu au semnat o scrisoare adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron, cerându-i  să nu se grăbească în ceea ce priveşte lucrările de restaurare a Catedralei Notre-Dame din Paris şi să nu încalce regulamentele din domeniul protejării patrimoniului.

  Scrisoarea celor 1.170 de arhitecţi, experţi în conservare şi profesori francezi şi din străinătate, a fost publicată în ediţia de duminică a cotidianului francez Le Figaro.

  "Să nu înlăturăm complexitatea gândirii care trebuie să înconjoare acest şantier, în spatele unui afişaj al eficacităţii", au declarat experţii, după ce preşedintele Franţei a promis că va reconstrui în cinci ani catedrala Notre-Dame, potrivit Agerpres.

  Semnatarii textului critică alegerea guvernului francez de a adopta pentru acest şantier un proiect de lege ce autorizează derogări de la normele de protecţie patrimonială.

  Pe de altă parte, ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a dat asigurări că nu este vorba despre derogări de la principiile fundamentale ale protejării patrimoniului. El a menţionat că regulile pentru derogări sunt foarte strâns delimitate şi că este vizată legislaţia aplicabilă în jurul monumentelor, nu monumentele în sine.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)


  Știrile Zilei